Ιρανός κληρικός: «Το δυτικό ντύσιμο στις γυναίκες κάνει τα ποτάμια να στεγνώνουν»

Πρώτη καταχώρηση: Πέμπτη, 21 Ιουλίου 2016, 11:53
Ιρανός κληρικός: «Το δυτικό ντύσιμο στις γυναίκες κάνει τα ποτάμια να στεγνώνουν»
Δριμύτατες επικρίσεις για τις Ιρανές που προτιμούν να μην ντύνονται σύμφωνα με την παράδοση, αλλά ακολουθώντας τη δυτική μόδα, «λες και βρίσκονται στην Ευρώπη», έκανε ο ανώτερος Ιρανός κληρικός Seyyed Youssef Tabatabi-nejad.

Τόνισε, μάλιστα, πως «αυτή η τάση έχει κάνει τα ποτάμια της χώρας να στεγνώνουν».

«Έχουν σταλεί στο γραφείο μου φωτογραφίες γυναικών με δυτικά ρούχα δίπλα στο ξερό πια ποτάμι Zayandeh-rud (ένα από τα μεγαλύτερα στο κεντρικό Ιράν)» είπε.

Όπως μετέδωσε το πρακτορείο ISNA News, «αυτό υπήρξε αφορμή ο κληρικός να καλέσει το Υπουργείο Επικοινωνιών να παραπέμψει στη Δικαιοσύνη όσες γυναίκες αψηφούν τις επιταγές του ισλαμικού νόμου».

Ο κώδικας ενδυμασίας παρακολουθείται από την αστυνομία ηθών, η οποία είναι υπεύθυνη «να υποχρεώνει τις γυναίκες να έχουν καλυμμένη την κεφαλή τους», αλλά όχι μόνο: «Απαγορεύει να ακούνε δυνατά μουσική στα αυτοκίνητα που οδηγούν και γενικά σε κανόνες αξιοπρεπούς συμπεριφοράς».

Ο Tabatabi-nejad είναι αξιωματούχος στη Συνέλευση Ειδικών, ένα σώμα 88 ανώτερων κληρικών που διορίζονται από τον «Υπέρτατο ηγέτη» της χώρας.

Τα τελευταία χρόνια, στο πλαίσιο χαλάρωσης πολλών αυστηρών σιιτικών νόμων, ο κώδικας ενδυμασίας είχε χαλαρώσει ιδιαίτερα σε σύγκριση με άλλες χώρες που εφαρμόζουν τον ισλαμικό νόμο, όπως η Σαουδική Αραβία.

Το Ιράν επίσης βρίσκεται πολύ πιο μπροστά στην εκπροσώπηση των γυναικών στην πολιτική ζωή της χώρας.

Μετά τις τελευταίες εκλογές 17 γυναίκες έχουν εκλεγεί ανάμεσα στα 290 μέλη της ιρανικής Βουλής - Μαλίς.

Εκείνο που είχε ενοχλήσει συντηρητικούς κύκλους του Ιράν είναι ότι στις εν λόγω εκλογές είχαν εκλεγεί μόλις 16 κληρικοί.

Σύνταξη: Κ. Μπετινάκης

Τελευταία ενημέρωση: Πέμπτη, 21 Ιουλίου 2016, 12:32