Ηρεμία επικράτησε τη Μ. Δευτέρα στο προάστιο Ρέσνικ του Βελιγραδίου, όπου την Κυριακή ξέσπασαν σοβαρά επεισόδια μεταξύ αστυνομικών και πολιτών που αντιδρούν στην εγκατάσταση Ρομά.

Ομάδα κατοίκων προσπάθησε την Κυριακή να εμποδίσει την τοποθέτηση λυόμενων σπιτιών, στα οποία θα εγκατασταθούν Ρομά από συνοικία του νέου Βελιγραδίου. Κατά την επέμβαση της αστυνομίας συνελήφθησαν τέσσερις άνθρωποι, με 12 αστυνομικούς και δύο πολίτες να τραυματίζονται στη διάρκεια των επεισοδίων.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Την έντονη διαμαρτυρία του για τα «ρατσιστικά», όπως τόνισε, επεισόδια, εξέφρασε ο δήμαρχος Βελιγραδίου Ντράγκαν Τζίλας.

«Όταν ένας πολίτης αποφασίζει να επιτεθεί σε άλλον άνθρωπο και να τον τραυματίσει με πέτρες ή μπουκάλια, τότε παύει να είναι πολίτης, που προστατεύεται από τους νόμους και γίνεται χούλιγκαν. Όλοι εκείνοι που επιτέθηκαν στους αστυνομικούς πρέπει να τιμωρηθούν. Θέλω να θυμίσω σε όλους τους κατοίκους του Βελιγραδίου ότι εξαιτίας ρατσιστικής βίας και μη ανοχής δύο φορές στο παρελθόν η πόλη δυσφημίστηκε, ότι είχαμε μέρες πένθους και αναγείραμε μνημεία, όταν στους δρόμους έχασαν τη ζωή τους παιδιά Ρομ επειδή είχαν διαφορετικό χρώμα δέρματος», τόνισε ο δήμαρχος της σερβικής πρωτεύουσας.

«Μεγάλος αριθμός κατοίκων που χθες διαμαρτυρήθηκε δεν είχε την κατάλληλη πληροφόρηση για την εγκατάσταση των οικογενειών Ρομά. Γνωρίζουμε ότι οι πολίτες φοβούνται εκείνους που δεν εργάζονται, που κλέβουν νερό και ηλεκτρικό ρεύμα και άλλα πράγματα. Αλλά σε κανέναν οικισμό που δημιούργησε ο δήμος για τους Ρομά δεν καταγράφηκαν τέτοια περιστατικά και δεν έχουμε προβλήματα», πρόσθεσε.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Επιμέλεια: Μάριος Βελέντζας

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης