Ο πρόεδρος της Κολομβίας, Χουάν Μανουέλ Σάντος γνωστοποίησε το Σάββατο την πρόθεσή του να «ταχθεί πλήρως υπέρ της ειρήνης», λέγοντας ότι οι τρέχουσες ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις με τους αντάρτες της οργάνωσης FARC. προσφέρουν “μια πραγματική ευκαιρία.” «Είμαστε αντιμέτωποι με μια πραγματική ευκαιρία, ίσως την καλύτερη στην ιστορία μας, για τον τερματισμό της ένοπλης σύγκρουσης», δήλωσε ο αρχηγός του κράτους της Κολομβίας, αναφερόμενος στις συνομιλίες μεταξύ της κυβέρνησης και των ανταρτών των Επαναστατικών Ενόπλων Δυνάμεων της Κολομβίας (FARC), οι οποίες ξεκίνησαν από το Νοέμβριο του 2012 στην Κούβα.

«Η ιστορία μας παρακολουθεί και δεν θα μας συγχωρήσει αν δεν προσπαθήσουμε να τερματίσουμε μια για πάντα αυτό το περιττό λουτρό αίματος», σημείωσε ο πρόεδρος Σάντος. «Αφήστε τους άλλους να επαινούν τον πόλεμο. Εγώ ο Χουάν Μανουέλ Σάντος, με την ευχή και την ελπίδα 47 εκατομμυρίων πολιτών στην καρδιά μου, εγώ ο ίδιος θα κάνω τα πάντα για την ειρήνη», είπε σε ομιλία του, πριν από το κυβερνητικό συνέδριο στη Μπογκοτά.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Οι ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις, που ξεκίνησαν στην Αβάνα, έχουν ήδη επιτύχει συμφωνία σχετικά με την αγροτική μεταρρύθμιση. Μένει πλέον να συμφωνηθούν και άλλα ακανθώδη ζητήματα, όπως η συμμετοχή της FARC στην πολιτική, η διακίνηση των ναρκωτικών, ο αφοπλισμός και η αποκατάσταση των θυμάτων.

Η επαναστατική οργάνωση FARC ιδρύθηκε πριν από σχεδόν μισό αιώνα, είναι η παλαιότερη στη Λατινική Αμερική, και σύμφωνα με τις αρχές εξακολουθεί να διαθέτει μια δύναμη 8.000 μαχητών, κυρίως σε αγροτικές περιοχές. Σε πέντε δεκαετίες, εμφυλίου, έχουν σκοτωθεί περίπου 600.000 άνθρωποι, υπάρχουν 15.000 αγνοούμενοι και σχεδόν 4 εκατομμύρια εκτοπισμένοι, σύμφωνα με επίσημα στοιχεία.

Επιμέλεια: Φλώρα Πέτση

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ
σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης