Σε δημοψήφισμα τίθεται σήμερα στην Ιρλανδία η έγκριση ή μη του Δημοσιονομικού Συμφώνου, το οποίο συγκροτήθηκε από τις Βρυξέλλες, στη διάρκεια Συνόδων Κορυφής των κρατών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Διεθνείς αναλυτές εκτιμούν πως με βάση τις δημοσκοπήσεις, οι Ιρλανδοί θα πουν το μεγάλο «ναι», ωστόσο η ανησυχία των Ευρωπαίων εταίρων παραμένει.

Τα εκλογικά τμήματα ανοίγουν στις 07.00 το πρωί, τοπική ώρα, (09.00 το πρωί ώρα Ελλάδος) και θα κλείσουν στις 22.00 το βράδυ (23.00 ώρα Ελλάδος), με τα αποτελέσματα να ανακοινώνονται, εκτός συγκλονιστικού απροόπτου, την Παρασκευή.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Το δημοψήφισμα, το τρίτο στην Ιρλανδία σχετικά με ευρωπαϊκά θέματα σε τέσσερα χρόνια, φέρνει ξανά τη χώρα στο επίκεντρο της προσοχής, καθώς έμεινε εκτός του προσκηνίου το τελευταίο χρονικό διάστημα εφαρμόζοντας πιστά τους όρους της δανειακής σύμβασης με την Ε.Ε., την Ε.Κ.Τ. και το Δ.Ν.Τ.. Αν και το εν λόγω σχέδιο για τη θέσπιση αυστηρότερων δημοσιονομικών κανόνων χρειάζεται να εγκριθεί μόλις από τις 12 από τις 17 χώρες-μέλη της Ευρωζώνης προκειμένου να τεθεί σε ισχύ, το ενδεχόμενο της απόρριψής του από τους Ιρλανδούς θα υπέσκαπτε την πρωτοβουλία αυτή, την ώρα που τα προβλήματα για τις Βρυξέλλες πολλαπλασιάζονται στην Ισπανία και στην Ελλάδα.

Αντικρουόμενες απόψεις στην Ιρλανδία

Ο διάλογος στην Ιρλανδία επικεντρώθηκε, σχεδόν αποκλειστικά, στον όρο του Συμφώνου που προβλέπει ότι μόνο όσα κράτη-μέλη το επικυρώσουν μπορούν να λαμβάνουν δάνεια από τα ευρωπαϊκά ταμεία διάσωσης. Ο πρωθυπουργός της χώρας, Έντα Κένι, χαρακτήρισε το «ναι» συνώνυμο της «σταθερότητας» για την οικονομία της Ιρλανδίας, την ίδια στιγμή που η Αντιπολίτευση καλεί τον λαό να πει «όχι» προκειμένου να αυξηθούν τα διαπραγματευτικά εργαλεία της κυβέρνησης απέναντι στους δανειστές.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Το στρατόπεδο του «όχι», στο οποίο συμμετέχει το Σιν Φέιν και εργατικά συνδικάτα, εκτιμά ότι η Ε.Ε. δε θα τολμούσε να αποκόψει από τις αγορές την Ιρλανδία, στην περίπτωση που χρειαστεί επιπλέον χρηματοδότηση μετά το 2013, όταν και εκπνέει η πρώτη δανειακή σύμβαση. Τα επιτόκια δανεισμού για τα 2ετή ομόλογα ανέβηκαν την Τετάρτη πάνω από αυτά για τα 10ετή ομόλογα της Ιρλανδίας, για πρώτη φορά από τον περασμένο Ιανουάριο, λόγω των ανησυχιών περί νίκης του «όχι».

Οι δημοσκοπήσεις δείχνουν «ναι»

Όλες οι δημοσκοπήσεις που έχουν γίνει από τον περασμένο Φεβρουάριο δείχνουν ότι το «ναι» θα κερδίσει με 3 προς 1, εφόσον όμως αφαιρεθούν οι αναποφάσιστοι. Συνολικά, το 20% των ψηφοφόρων δήλωναν αναποφάσιστοι. Όπως συνέβη και σε προηγούμενα δημοψηφίσματα, το ποσοστό συμμετοχής θα είναι το κλειδί για το τελικό αποτέλεσμα.

Ενδεικτικό της κατάστασης που επικρατεί είναι ότι στην Ιρλανδία έχουν απορριφθεί δύο ευρωπαϊκές συνθήκες τα τελευταία 11 χρόνια, πριν να υπάρξει το αντίθετο αποτέλεσμα σε επαναληπτικά δημοψηφίσματα με υψηλότερη συμμετοχή. Σημειώνεται ότι οι δημοσκοπήσεις δεν παρέχουν αξιόπιστα δεδομένα για το ποσοστό των πολιτών που θα συμμετάσχει.

Διαβάστε επίσης:
Ισχυρό το «Ναι» στην Ιρλανδία, Πρώτη καταχώρηση: Σάββατο, 26 Μαΐου 2012, 03:20

Επιμέλεια: Μάριος Βελέντζας

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης