Η σημερινή ημέρα, η 4η Δεκεμβρίου του 2013, θα γραφεί στην ιστορία της Ιρλανδίας, ως η ημέρα που η χώρα έλαβε την τελευταία δόση, στο πλαίσιο του δανείου (67,5 δισ. ευρώ) που είχε συνάψει με τις διεθνείς δυνάμεις της ΕΕ, της ΕΚΤ και του ΔΝΤ, στο τέλος του 2010.

Άλλωστε, το όνομά της έχει ήδη κατοχυρώσει μία θέση στην ιστορία των μνημονίων, ως η πρώτη χώρα της Ευρωζώνης που έλαβε οικονομική βοήθεια και καταφέρνει να ολοκληρώσει επιτυχώς το πρόγραμμα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η Ιρλανδία «κάνει» λοιπόν ταμείο, με τα 2,27 δισ. ευρώ σε σύνολο 17 δισ. ευρώ που έλαβε σήμερα και οδεύει προς την έξοδό της από το μνημόνιο, στις 15 Δεκεμβρίου, χωρίς μάλιστα να λάβει προληπτικά περαιτέρω βοήθεια.

«Το πρόγραμμα βοήθειας της Ιρλανδίας ήταν το πρώτο που δόθηκε από το ΕΤΧΣ. Είμαι ευχαριστημένος που είχε επιτυχή κατάληξη», δήλωσε ο Κλάους Ρέγκλινγκ επικεφαλής του ο Ευρωπαϊκό Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΕΤΧΣ). Τα ποσά που δόθηκαν στο Δουβλίνο «το βοήθησαν να χρηματοδοτήσει τον προϋπολογισμό του και να προχωρήσει στην επιτυχημένη αναδιάρθρωση και ανακεφαλαιοποίηση του τραπεζικού του τομέα», πρόσθεσε ο Ρέγκλινγκ.

Πηγή: ΚΕΡΔΟΣ/ ΑΠΕ

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ
σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης