Ιρλανδία: Έχτισε το σπίτι των χαρτονομισμάτων με αφορμή την κρίση

Ιρλανδία: Έχτισε το σπίτι των χαρτονομισμάτων με αφορμή την κρίση
Διαμαρτυρία για την οικονομική κρίση αποτελεί το σπίτι του Φρανκ Μπάκλεϊ για να εκφράσει την οργή του για την οικονομική κρίση που πλήττει την Ιρλανδία αλλά και ολόκληρο τον κόσμο. Ο ίδιος έμεινε άνεργος και έχασε το σπίτι του. Έτσι αποφάσισε να κατασκευάσει ένα σπίτι από τούβλα με κατεστραμμένα χαρτονομίσματα του ευρώ που πριν τεθούν εκτός αγοράς είχαν αξία 1,4 δισ. ευρώ.Η ιδέα τού ήρθε όταν κάποιος φίλος τού χάρισε ένα τέτοιο «τούβλο» για να το χρησιμοποιήσει σαν κομφετί σε γλέντι γάμου.

Το Νομισματοκοπείο της Ιρλανδίας μαζεύει τα φθαρμένα και πλαστά χαρτονομίσματα και τα περνάει από ειδικές μηχανές με λεπίδια που τα καταστρέφουν κάνοντάς τα «χίλια κομμάτια». Κατόπιν τα συσκευάζει πρόχειρα και τα πουλάει ως σκέτο χαρτί.

«Σκέφτηκα: Θεέ μου, κοίτα τι μας κάνει αυτό το χαρτί!» λέει ο Μπάκλεϊ. Και αποφάσισε να κάνει ένα έργο τέχνης με πρώτη ύλη το άχρηστο «κομφετί» από τα χαρτονομίσματα.Η κρίση έχει σαρώσει και τη δική του ζωή. Στην κορύφωση της οικοδομικής φούσκας πήρε δάνειο και αγόρασε ένα σπίτι για να μείνουν ο ίδιος, τα δύο του παιδιά και η σύζυγός του που μετακόμισε από τη Ζιμπάμπουε στον Ιρλανδία με τα τέσσερα δικά της παιδιά. Το όνειρο μιας ευτυχισμένης διευρυμένης οικογένειας δεν κράτησε πολύ. Λίγους μήνες μετά ο Μπάκλεϊ διαπίστωσε ότι δεν μπορούσε να πληρώσει τις δόσεις του δανείου. Ο γάμος του διαλύθηκε. Το σπίτι κατασχέθηκε.

Σήμερα, με την ανοχή των κατασχετών, κι αφού του πήραν σχεδόν όλα τα έπιπλα και τις οικιακές συσκευές, μένει μόνος του σε μία αποθήκη στον πίσω ακάλυπτο χώρο του σπιτιού.Από τον περασμένο Δεκέμβριο ο άνεργος Ιρλανδός καλλιτέχνης διαμένει από Δευτέρα έως Παρασκευή στο σπίτι-εγκατάσταση τέχνης και τα Σαββατοκύριακα επιστρέφει στην αποθήκη του κατασχεμένου πρώην σπιτιού του.Τα επίσημα εγκαίνια έγιναν την περασμένη Δευτέρα και ήδη εκατοντάδες Δουβλινέζοι έχουν επισκεφτεί το σπίτι των χαρτονομισμάτων.

«Μεγαλύτερη εντύπωση μου έκανε η συζήτηση με μία νεαρή κοπέλα. Μου είπε: «Αν εγώ είχα τόσα πολλά λεφτά θα έφευγα να ζήσω μακριά από την Ιρλανδία». Και ήταν πολύ θλιβερό», λέει ο Μπάκλεϊ.


Επιμέλεια: Σοφία Χρονοπούλου
Πηγή: tovima.gr

Τελευταία ενημέρωση: Σάββατο, 5 Ιανουαρίου 2013, 03:02