«Έχουν σημειωθεί πρόοδοι στις διαπραγματεύσεις για τα μελλοντικά σύνορα μεταξύ της Ιρλανδίας και της Βρετανίας μετά το Brexit, όμως δεν υπάρχει ακόμη συμφωνία», δήλωσε η Ιρλανδή υπουργός Ευρωπαϊκών Θεμάτων, Έλεν Μακ Έντι.

Ανάλογη δήλωση έκανε και ο Ιρλανδός υπουργός Εξωτερικών Σάιμον Κόβενι, εκτιμώντας ότι ίσως αργότερα τη Δευτέρα υπάρξει πρόοδος προς την επίτευξη συμφωνίας.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Σύμφωνα με τον Κόβενι, οι συζητήσεις βρίσκονται «σε ευαίσθητο στάδιο» με τη βρετανική και την ιρλανδική κυβέρνηση να συζητάνε πιθανές διατυπώσεις για το κείμενο της συμφωνίας. «Ελπίζουμε ότι θα βρούμε σήμερα έναν τρόπο να προχωρήσουμε», επεσήμανε.

Η διευθέτηση των συνόρων μεταξύ της Βόρειας Ιρλανδίας, που ανήκει στη Μεγάλη Βρετανία, και της Ιρλανδίας είναι ένα από τα τρία ζητήματα στα οποία η ΕΕ επιθυμεί να έχει σημειωθεί «επαρκής πρόοδος», προκειμένου να μπορέσει να συζητήσει τις μελλοντικές εμπορικές της σχέσεις με το Λονδίνο.

«Πιστεύω ότι βρισκόμαστε ολοένα και πιο κοντά στην πρόοδο, δεν έχουμε φτάσει ακόμη στην “επαρκή πρόοδο” και γι’ αυτό συνεδριάζει σήμερα το πρωί το υπουργικό συμβούλιο για να δούμε πού βρισκόμαστε», σημείωσε η Μακ Έντι σε συνέντευξή της στο BBC Radio 4.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Πιστεύω ότι όλοι θέλουμε να ελπίζουμε ότι θα μπορέσουμε να περάσουμε στη δεύτερη φάση το συντομότερο δυνατό και κυρίως εγκαίρως για τη Σύνοδο Κορυφής της 15ης Δεκεμβρίου», τόνισε.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης