Θετικό φαίνεται να είναι το αποτέλεσμα στο δημοψήφισμα που διεξήχθη την Πέμπτη στην Ιρλανδία για την έγκριση του νέου Δημοσιονομικού Σύμφωνο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, μετέδωσε το Γαλλικό Πρακτορείο.

Αν και το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας είναι εντελώς τυπικό, καθώς δεν πρόκειται να επηρεάσει την τελική έκβαση της συμφωνίας μεταξύ των κρατών-μελών για εφαρμογή ενός προγράμματος δημοσιονομικής σταθερότητας και εξυγίανσης, η ανησυχία παραμένει έντονη καθώς σε ενδεχόμενο «όχι» θα δημιουργηθεί εκ νέου ανησυχία στις διεθνείς αγορές για την κατάσταση στην Ευρωζώνη.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Σημειώνεται ότι για να εγκριθεί το νέο Δημοσιονομικό Σύμφωνο θα πρέπει να υπάρχει η συγκατάθεση τουλάχιστον 12 κρατών-μελών εκ των 17 κρατών-μελών της Ευρωζώνης.

Η Ιρλανδία είναι η μοναδική χώρα που έδωσε τη δυνατότητα στους πολίτες της να αποφασίσουν οι ίδιοι για το αν θα δεχτούν το περιεχόμενο της συμφωνίας. Στα υπόλοιπα κράτη το Σύμφωνο «πέρασε» από το εκάστοτε Κοινοβούλιο.

«Είναι ασφαλές να ειπωθεί ότι κερδίζει το “Ναι” με περιθώριο πάνω από 60% προς 40%», αναφέρει μια από τις δύο πηγές που επικαλείται, από την πλευρά του, το διεθνές ειδησεογραφικό πρακτορείο Reuters.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Το επίσημο αποτέλεσμα αναμένεται να ανακοινωθεί μέσα στην ημέρα, ενώ η καταμέτρηση των ψήφων θα ξεκινήσει στις 11.00 το πρωί.

Διαβάστε επίσης:
Ιρλανδία: Δημοψήφισμα για το Δημοσιονομικό Σύμφωνο της Ε.Ε., Πρώτη καταχώρηση: Πέμπτη, 31 Μαΐου 2012, 06:17

Επιμέλεια: Μάριος Βελέντζας

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης