Το Sinn Féin, κόμμα το οποίο ιστορικά τάσσεται υπέρ της ενωμένης Ιρλανδίας, θα επικρατούσε με ευκολία εάν προκηρύσσονταν νέες βουλευτικές εκλογές σε περίπτωση αποτυχίας των εν εξελίξει διαπραγματεύσεων για τον σχηματισμό κυβέρνησης, καταδεικνύει δημοσκόπηση που δημοσιεύεται σήμερα και το φέρει να συγκεντρώνει σχεδόν το διπλάσιο ποσοστό ως προς τις προθέσεις ψήφου σε σύγκριση με τα δύο κόμματα της κεντροδεξιάς που εναλλάσσονται στην εξουσία για δεκαετίες.

Το ποσοστό του αριστερού κόμματος αυξήθηκε αλματωδώς, στο 35%, μπροστά από το Fianna Fáil, το οποίο συγκεντρώνει το 20% και το Fine Gael του υπηρεσιακού πρωθυπουργού Λίο Βαράντκαρ (18%), σύμφωνα με τη δημοσκόπηση του ινστιτούτου Behaviour & Attitudes για λογαριασμό της βρετανικής εφημερίδας The Sunday Times, τα δεδομένα της οποίας δεν αποκλείεται να επηρεάσουν τις συνομιλίες ανάμεσα στα δύο αντίπαλα κόμματα της κεντροδεξιάς, που βρίσκονται ακόμα στο πρώτο τους στάδιο.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Το Σιν Φέιν προκάλεσε πολιτικό σεισμό στην Ιρλανδία στις εκλογές του περασμένου μήνα, εξασφαλίζοντας μεγαλύτερο αριθμό ψήφων από κάθε άλλη πολιτική παράταξη και σχεδόν διπλασιάζοντας το ποσοστό του στο 24,5%, μπροστά από το Φιόνα Φόιλ («Στρατιώτες του Πεπρωμένου»), που συγκέντρωσε το 22,2% αλλά και από αυτό του Φίνε Γκοέλ («Οικογένεια [ή Γένος] των Ιρλανδών»), που περιορίστηκε στο 20,9%.

Μολαταύτα, το Σιν Φέιν («Εμείς οι ίδιοι») έχει αφεθεί στο περιθώριο των διαπραγματεύσεων μεταξύ των δύο κεντροδεξιών κομμάτων για τον σχηματισμό νέα κυβέρνησης, τα οποία αρνούνται να εξετάσουν καν το να μοιραστούν την εξουσία με την παράταξη που ιστορικά ήταν η πολιτική πτέρυγα του Ιρλανδικού Δημοκρατικού Στρατού (IRA), της ένοπλης οργάνωσης η οποία πολεμούσε εναντίον της βρετανικής επικυριαρχίας στη Βόρεια Ιρλανδία μέχρι την ειρηνευτική συμφωνία του 1998.

Το Σιν Φέιν, που μάλλον εξεπλάγη και το ίδιο, είχε κατεβάσει πολύ λίγους υποψήφιους και δεν μπόρεσε έτσι να καταλάβει τις περισσότερες έδρες, λάθος το οποίο δεν θα επαναλάβει στις επόμενες εκλογές. Οι συγκεντρώσεις που οργανώνει το κόμμα σε διάφορες περιοχές της Ιρλανδίας προσελκύουν μεγάλα πλήθη, πιστοποιώντας την υποστήριξη που έχει.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Το Σιν Φέιν και το Φιόνα Φόιλ έχουν τον ίδιο αριθμό εδρών (37) από τις 160 της Dáil, της ιρλανδικής Βουλής, ενώ το Φίνε Γκοέλ καταλαμβάνει 35. Με την ισχύ στο κοινοβούλιο να έχει κατακερματιστεί, θεωρείται δεδομένο ότι θα χρειαστεί συνδυασμός των δύο από τα τρία μεγάλα κόμματα για να σχηματιστεί κυβέρνηση.

Μετά την απρόσμενη για το ίδιο ήττα, το κυβερνών κόμμα σκοπεύει να κάνει μια «ανταλλαγή» απόψεων την ερχόμενη εβδομάδα με το Φιόνα Φόιλ και να διεξαγάγει επίσης παρόμοιες συνομιλίες με τους Πράσινους. Οι 12 έδρες του οικολογικού κόμματος θεωρούνται απαραίτητες προκειμένου τα δύο κόμματα της κεντροδεξιάς να έχουν πλειοψηφία.

Αν οι δύο παρατάξεις της κεντροδεξιάς δεν συμφωνήσουν να σχηματίσουν κυβέρνηση συμμαχίας και επιμείνουν να αρνούνται να συζητήσουν με το Σιν Φέιν, η προκήρυξη νέων εκλογών θα είναι ο μόνος τρόπος να αρθεί το αδιέξοδο. Πάντως, όλες οι κομματικές ηγεσίες εκτιμούν πως θα χρειαστούν συνομιλίες διάρκειας αρκετών εβδομάδων πριν να χρειαστεί να γίνει αυτή η επιλογή.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης