Ηρωίνη: Η αποποινικοποίηση της χρήσης, μέσο προστασίας των χρηστών;

Πρώτη καταχώρηση: Κυριακή, 27 Σεπτεμβρίου 2009, 10:44
Ηρωίνη: Η αποποινικοποίηση της χρήσης, μέσο προστασίας των χρηστών;
«Οι γιατροί θα πρέπει να έχουν το δικαίωμα από τον νόμο να συνταγογραφούν την λήψη ηρωίνης, ειδικά όταν πρόκειται για εξαρτημένους από τη συγκεκριμένη ουσία, προκειμένου να αποτρέψουν τα χειρότερα, όπως θάνατο από υπερβολική δόση, εξάπλωση επικίνδυνων ιών μέσω του αίματος, αλλά και εγκληματικές πράξεις», υποστηρίζουν οι ειδικοί στην Αυστραλία.

Ο δρ. Άλεξ Γούντοκ, διευθυντής της υπηρεσίας αλκοόλ και ναρκωτικών του Νοσοσκομείου St. Vincent του Σίδνεϊ, κάνει έκκληση στην ομοσπονδιακή κυβέρνηση να ερευνήσει την περίπτωση, εάν τοξικομανείς, οι οποίοι αποτυγχάνουν σε προγράμματα αποτοξίνωσης, θα πρέπει, ως ύστατη επιλογή, να λαμβάνουν την ηρωίνη με συνταγή.

«Μιλάμε για μικρή ομάδα ανθρώπων, περίπου 5% του συνολικού αριθμού, οι οποίοι είναι εθισμένοι στην ηρωίνη και εξαιτίας της σοβαρότητας της εξάρτησής τους είναι διατεθημένοι να εμπλακούν σε εγκληματικές πράξεις. Επιπλέον, επηρεάζουν και άλλους να δοκιμάσουν τη συγκεκριμένη ουσία», δηλώνει ο γιατρός και προσθέτει: «Για τον λόγο αυτόν, εάν τους "τραβήξουμε" από τους δρόμους και τους εντάξουμε σε ένα πρόγραμμα θεραπείας (σσ. με επιστημονικά ελεγχόμενη χορήγηση ηρωΐνης), θα έχουμε ένα συνολικότερο όφελος, τόσο για τους ίδιους όσο και για το σύνολο της κοινωνίας. Λιγότερες εγκληματικές πράξεις, χαμηλότερα ασφάλιστρα για τον πολίτη».

Ο δρ. Γούντοκ υπογραμμίζει ότι, παρότι στην Αυστραλία την τελευταία δεκαετία η ηρωίνη έχει σημειώσει θεαματική πτώση, δεν παύει να είναι ένα από τα πλέον καταστροφικά ναρκωτικά, με θύματα κάπου 400 χρήστες το χρόνο.

«Είναι περίπου ο αριθμός των Αυστραλών που έχαναν τη ζωή τους στον πόλεμο του Βιετνάμ. Πρόκειται για πολύτιμες ζωές νέων ανθρώπων, απέναντι στις οποίες δεν μπορεί κανείς να σηκώσει τους ώμους με αδιαφορία ή να γυρίσει το βλέμμα αλλού», λέει.

Με την άποψη Γούντοκ συμφωνεί και ο καθηγητής Τζον Κάρι, διευθυντής του τμήματος ιατρικής για εξαρτημένους από ναρκωτικές ουσίες του νοσοκομείου St. Vincent της Μελβούρνης, υποστηρίζοντας ότι έρευνες, που έχουν διεξαχθεί στο εξωτερικό επί του θέματος, δείχνουν ότι η ελεγχόμενη λήψη της ηρωϊνης με συνταγή, σε προβληματικούς χρήστες, αυξάνει τις πιθανότητες απεξάρτησης.

«Μπορεί κανείς να το παραλληλίσει, εάν θέλει, με την ινσουλίνη που δίνουμε στους διαβητικούς», είπε.

Τελευταία ενημέρωση: Κυριακή, 27 Σεπτεμβρίου 2009, 10:44