Θανατική ποινή επέβαλε το κινεζικό δικαστήριο σε δύο από τους 21 κατηγορουμένους για το διατροφικό σκάνδαλο με τη μελαμίνη, που στοίχισε τη ζωή σε έξι βρέφη από νεφρική ανεπάρκεια.

Σύμφωνα με την απόφαση του δικαστηρίου εις θάνατον καταδικάστηκαν παραγωγοί του γάλακτος σε σκόνη που βρέθηκε να είναι μολυσμένο με μελαμίνη, οι οποίοι είχαν προχωρήσει και στη διανομή του στο εμπόριο.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Άλλοι δύο από τους κατηγορουμένους καταδικάστηκαν σε ισόβια κάθειρξη, ενώ οι υπόλοιποι καταδικάστηκαν από 5 έως 15 χρόνια.

Μεταξύ των δύο είναι και η Τιάν Γουενχουά, πρώην γενική διευθύντρια της εταιρείας Sanlu, μίας από τις μεγαλύτερες γαλακτοβιομηχανίες στην Κίνα και εκείνη από την οποία ξεκίνησαν όλα. Η Γουενχουά έχει ομολογήσει την ενοχή της. Η εταιρεία αμέσως μετά το σκάνδαλο που ξέσπασε κήρυξε πτώχευση.

Από τον περασμένο Σεπτέμβριο που ξέσπασε το σκάνδαλο, τουλάχιστον 300.000 παιδιά εισήχθησαν στο νοσοκομείο με πέτρες στα νεφρά, αντιμετωπίζοντας σοβαρότατα προβλήματα υγείας.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Μελαμίνη εκτός από το γάλα βρέθηκε και σε 70 άλλα προϊόντα που είχαν ως βάση το γάλα, πολλά από τα οποία είχαν εξαχθεί και σε άλλες ασιατικές χώρες. Στην υπόθεση εμπλέκονται 20 γαλακτοκομικές εταιρείες.

Χιλιάδες άνθρωποι έχουν συγκεντρωθεί έξω από το δικαστήριο, όπου επικρατεί αναταραχή και ήδη έχουν συλληφθεί δύο άτομα, πιθανότατα γονείς παιδιών που μολύνθηκαν και οι οποίοι επεχείρησαν να μπουν στο δικαστήριο.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης