Τη διεξαγωγή έρευνας διέταξε, σύμφωνα με δημοσιεύματα, η εισαγγελία της Αγκυρας σχετικά με τελεσίγραφο που είχε απευθύνει ο τουρκικός στρατός το 2007 προς την κυβέρνηση Ερντογάν, κίνηση που είχε προκαλέσει σοβαρή πολιτική και θεσμική κρίση στην Τουρκία.

Όπως γράφουν οι εφημερίδες Hurriyet και Radikal, η διεξαγωγή της έρευνας αποφασίστηκε μετά από καταγγελίες για τη συγκεκριμένη παρέμβαση του στρατού -γνωστής ως e-coup (ηλεκτρονικό πραξικόπημα), υποκινητής της οποίας θεωρείται ο τότε επικεφαλής των ένοπλων δυνάμεων, ο στρατηγός Γιασάρ Μπουγιούκανιτ, 71 ετών, σήμερα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Συγκεκριμένα, την 27η Απριλίου 2007 ο τουρκικός στρατός, ο οποίος θεωρεί εαυτόν θεματοφύλακα του κοσμικού χαρακτήρα του κράτους, είχε δημοσιοποιήσει στον ιστότοπό του ένα ανακοινωθέν, ανακαλώντας στην τάξη την κυβέρνηση Ερντογάν, που βρισκόταν σε προεκλογική εκστρατεία για να αναδειχθεί ο πρόεδρος της χώρας. Με την ανακοίνωσή του αυτή, οι στρατηγοί απειλούσαν με παρέμβαση για την προστασία του κοσμικού χαρακτήρα του κράτους.

Σύμφωνα με τα δημοσιεύματα, ο στρατηγός Μπουγιούκανιτ, ο οποίος έχει παραδεχθεί ότι είχε συντάξει το επίμαχο ανακοινωθέν, καθώς και άλλοι ανώτεροι αξιωματικοί που ασκούσαν καθήκοντα το 2007, αναμένεται να κληθούν να καταθέσουν στο πλαίσιο της εισαγγελικής έρευνας.

Επιμέλεια: Φίλιππος Καραμέτος

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ
σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης