Με σκληρή γλώσσα μίλησε για το χτεσινό περιστατικό με πραγματικά πυρά μεταξύ των ελληνικών λιμενικών αρχών και σεσημασμένου τουρκικού εμπορικού πλοίου έξω από τη Ρόδο ο Τούρκος υπουργός Άμυνας Φικρί Ισίκ, μιλώντας στο τουρκικό δίκτυο TRT. 

«Καμία λογική, κανένας λόγος και καμία πληροφορία δεν μπορεί να δικαιολογήσει να ανοιχτεί πυρ εναντίον εμπορικού πλοίου, που βρίσκεται σε διεθνή χωρικά ύδατα» δήλωσε ο Τούρκος υπουργός, όπως μεταδίδει το τουρκικό πρακτορείο Anadolu. 

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Το τουρκικό εμπορικό Μ/V ACT είχε αποπλεύσει από την Αλεξανδρέτα με προορισμό το Ισμίτ (Νικομήδεια), όταν έξω από τη Ρόδο οι ελληνικές λιμενικές αρχές ζήτησαν από το πλήρωμα να δέσει στο λιμάνι του νησιού προκειμένου να πραγματοποιηθεί νηοψία. Όταν ο καπετάνιος Χαλούκ Σαμί Καλκαβάν αρνήθηκε να εκτελέσει τις εντολές, τότε το ελληνικό λιμενικό έβαλλε εναντίον του πλοίου που στη συνέχεια πέρασε τη νοητή γραμμή και πέρασε στα τουρκικά χωρικά ύδατα. 

H τουρκική εφημερίδα Hurriyet γράφει ότι ο Τούρκος υπουργός Άμυνας έκανε λόγο στις δηλώσεις του και για «προβληματική κατάσταση» στα εσωτερικά πολιτικά πράγματα της Ελλάδας. «Αλλά κάτι τέτοιο δεν είναι αποδεκτό. Το τελευταίο διάστημα, η Ελλάδα έχει προχωρήσει σε σειρά προκλητικών ενεργειών. Δίνουμε την απαραίτητη απάντηση όποτε αυτό κριθεί απαραίτητο» φέρεται να είπε ο κ. Ισμίτ. 

Από την πρώτη στιγμή, οι ελληνικές αρχές ανέφεραν ότι το λιμενικό αποφάσισε να προχωρήσει σε νηοψία επειδή είχε στη διάθεσή του πληροφορίες ότι το πλοίο μετέφερε ναρκωτικά. «Εάν ίσχυε κάτι τέτοιο, τότε θα έπρεπε να επικοινωνήσουν με την τουρκική πλευρά άμεσα και να διεξάγουμε την επιχείρηση μαζί. Αλλά είναι εμφανές ότι αυτό δεν έγινε με καλή πρόθεση» απάντησε, ερωτηθείς σχετικά, ο Τούρκος υπουργός.  

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ορισμένα μεγάλα τουρκικά ΜΜΕ συνεχίζουν το επικοινωνιακό «παιχνίδι», ισχυριζόμενα ότι το πλοίο μετέφερε ξηρό φορτίο και ότι η ελληνική πλευρά προχώρησε σε πρόκληση απέναντι στην Άγκυρα. 

Στο ίδιο μήκος κύματος κυμαίνονται, άλλωστε, και οι ανακοινώσεις του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών και του ΓΕΕΘΑ, που από την πρώτη στιγμή επιχείρησαν να στήσουν σκηνικό έντασης στην περιοχή. 

Μάλιστα, αμέσως αφότου έγινε γνωστό το περιστατικό, το τουρκικό ΓΕΕΘΑ απέστειλε στην περιοχή μία πυραυλάκατο και δύο ακταιωρούς της τουρκικής ακτοφυλακής. 

Αξίζει να σημειωθεί, πάντως, πως τα στοιχεία για το σεσημασμένο παρελθόν του συγκεκριμένου πλοίου, του καπετάνιου του και του ιδιοκτήτη του έγιναν γνωστά από τουρκικές πηγές που δεν πρόσκεινται στον Ταγίπ Ερντογάν και το κόμμα του αλλά στην αντιπολίτευση, και πως αυτά τα στοιχεία έκαναν τον γύρο του διαδικτύου πολύ γρήγορα, οπότε δεν υπήρχε κανένα ελαφρυντικό για τους καθεστωτικούς τηλεοπτικούς σταθμούς της Τουρκίας να αναδείξουν το συμβάν σε ένα δήθεν μείζον ζήτημα στη θαλάσσια περιοχή ανοικτά της Ρόδου.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης