Δικαστής του Ισημερινού διέταξε το Σάββατο την αποφυλάκιση για λόγους υγείας, με περιοριστικούς όρους, του πρώην αντιπροέδρου Χόρχε Γκλας, φυλακισμένου από το 2017, καταδικασθέντα για διαφθορά, ανακοίνωσε ο συνήγορός του Έδισον Λοαΐσα.

Ο δικαστής διευκρίνισε ότι τα «σοβαρά προβλήματα υγείας» του κ. Γκλας, 52 ετών, δικαιολογούν την απόφαση να αποφυλακιστεί πρόωρα, πάντως του απαγόρευσε την έξοδο από τη χώρα και διέταξε να παρουσιάζεται ενώπιον λειτουργού της δικαιοσύνης στη Γουαγιακίλ (νοτιοδυτικά) μια φορά τον μήνα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η κυβέρνηση του συντηρητικού προέδρου Γκιγιέρμο Λάσο ανακοίνωσε ότι εναντιώνεται στην απόφαση αυτή, εξέφρασε τη «νομική διαφωνία» της, χωρίς πάντως να καταστήσει σαφές με ποιον τρόπο εννοεί να ενεργήσει για να την ακυρώσει.

Ο κ. Γκλας, αντιπρόεδρος του σοσιαλιστή προέδρου Ραφαέλ Κορέα από το 2013 ως το 2017, που επανεξελέγη το 2017 στο πλευρό του πρώην προέδρου Λενίν Μορένο, καταδικάστηκε να εκτίσει έξι χρόνια κάθειρξη αφού κρίθηκε ένοχος για δωροληψία από τη βραζιλιάνικη κατασκευαστική εταιρεία Οντεμπρέχτ. Του επιβλήθηκαν άλλα οκτώ χρόνια κάθειρξη αφού καταδικάστηκε σε δεύτερη δίκη, με την κατηγορία ότι είχε ζήτησε από επιχειρηματίες σε αντάλλαγμα για την ανάθεση δημοσίων συμβάσεων.

Τον Ιανουάριο του 2021, καταδικάστηκε να εκτίσει ακόμη οκτώ χρόνια κάθειρξη για κατάχρηση κεφαλαίων από τον πετρελαϊκό τομέα, ωστόσο η υπεράσπιση άσκησε έφεση.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Μετά την επανεκλογή του το 2017, ο κ. Γκλας είχε παραδοθεί στη δικαιοσύνη, που ερευνούσε τότε το σκάνδαλο Οντεμπρέχτ. Υποχρεώθηκε να παραιτηθεί από το αξίωμά του μετά την πρωτόδικη καταδίκη του. Ο πρώην πρόεδρος Κορέα έχει επίσης καταδικαστεί να εκτίσει 8 χρόνια κάθειρξη σε δίκη για υπόθεση διαφθοράς το 2020. Ζει από το 2017 στο Βέλγιο, τη χώρα καταγωγής της συζύγου του.

Τόσο ο κ. Γκλας, που εξέτισε κάπου 4,5 χρόνια της ποινής που του επιβλήθηκε, όσο και ο κ. Κορέα αρνούνταν εξαρχής τις κατηγορίες, καταγγέλλοντας πολιτικό διωγμό τους.

Βίντεο που μεταφορτώθηκαν σε ιστότοπους κοινωνικής δικτύωσης εικονίζουν τον κ. Γκλας καθώς χαιρετούσε εκατοντάδες συγκεντρωμένους υποστηρικτές του βγαίνοντας από τη φυλακή χθες Κυριακή.

Ο Φάουστο Χαρίν, βουλευτής της παράταξης στην οποία ανήκει ο κ. Γκλας, σημείωσε ότι η απόφαση έλαβε επίσης την «παραβίαση» των νομικών εγγυήσεων και την ανασφάλεια στο σύστημα των φυλακών, που εμποδίζει την παροχή ιατρικής φροντίδας στον πρώην αντιπρόεδρο.

Είκοσι άνθρωποι σκοτώθηκαν σε φυλακή στην Κουένκα αυτόν τον μήνα. Πέρυσι, στις φυλακές του Ισημερινού δολοφονήθηκαν 316 άνθρωποι σε επεισόδια που οι αρχές απέδωσαν σε συμμορίες του οργανωμένου εγκλήματος.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης