Η δικαιοσύνη του Ισημερινού ακύρωσε χθες Πέμπτη την ποινική δίωξη και την καταδίκη για κατάχρηση δημοσίου χρήματος σε βάρος του πρώην αντιπροέδρου Χόρχε Γκλας, απόφαση που ίσως οδηγήσει στην αποφυλάκισή του, μολονότι έχει καταδικαστεί για άλλες δύο υποθέσεις διαφθοράς.

Η δικαιοσύνη αποφάσισε να «κηρύξει τη διαδικαστική ακυρότητα όλων των πράξεων μετά την κατάθεση μήνυσης στο γραφείο του γενικού εισαγγελέα» το 2019, στο πλαίσιο της υπόθεσης «Singue», που είχε αντικείμενο τη φερόμενη κατάχρηση δημοσίων κεφαλαίων στο πλαίσιο σύμβασης στον πετρελαϊκό τομέα, σύμφωνα με ανακοίνωσή της.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Μια από τις επίσημες αναφορές στην οποία βασίστηκε η άσκηση δίωξης θεωρείται πως «δεν υφίσταται πλέον νομικά», η δικαιοσύνη τη θεωρεί «χωρίς καμία εγκυρότητα και παράνομη».

Η απόφαση σημαίνει ότι αναστέλλονται η ποινή που επιβλήθηκε πρωτόδικα στον Χόρχε Γκλας το 2021 —8 χρόνια κάθειρξη—, οι ποινές που επιβλήθηκαν σε δύο πρώην υπουργούς (Γουίλσον Παστόρ, Κάρλος Παρέχα), καθώς οι ποινές σε τέσσερις ακόμη άλλοτε αξιωματούχους της κυβέρνησης του σοσιαλιστή πρώην προέδρου Ραφαέλ Κορέα (2007-2017).

Η δικαιοσύνη επέτρεψε στην υπεράσπιση του πρώην αντιπροέδρου να υποβάλει αίτημα πρόωρης αποφυλάκισής του, καθώς έχει εκτίσει το 40% των ποινών που του επιβλήθηκαν για άλλες δύο υποθέσεις διαφθοράς μετά τη συγχώνευσή τους. Ο κ. Γκλας δεν μπορούσε να ωφεληθεί από τη συγχώνευση όλων των ποινών του, καθώς στην υπόθεση «Singue» δεν είχαν εξαντληθεί όλα τα ένδικα μέσα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Στον κ. Γκλας επιβλήθηκε ποινή έξι ετών κάθειρξης αφού κρίθηκε ένοχος για δωροληψία από τη βραζιλιάνικη κατασκευαστική εταιρεία Οντεμπρέχτ. Κατόπιν, του επιβλήθηκαν άλλα οκτώ χρόνια κάθειρξη αφού καταδικάστηκε σε δεύτερη δίκη με την κατηγορία ότι είχε ζήτησε από επιχειρηματίες δωροδοκία σε αντάλλαγμα για την ανάθεση δημοσίων συμβάσεων. Στην ίδια δίκη είχε καταδικαστεί —ερήμην— ο πρώην πρόεδρος Ραφαέλ Κορέα.

Ο κ. Κορέα ζει από το 2017 στο Βέλγιο, την πατρίδα της συζύγου του, όπου εξασφάλισε τον Απρίλιο καθεστώς πολιτικού πρόσφυγα.

«Σήμερα που εξασφαλίσαμε την ακυρότητα, ότι αυτή η διαδικασία και η ποινή για την υπόθεση ‘Singue’ δεν υπάρχουν πλέον, το πιστεύω» πως η δικαιοσύνη θα προχωρήσει «στη συγχώνευση των ποινών και, προφανώς, στην πρόωρη αποφυλάκιση», δήλωσε ο συνήγορος του Χόρχε Γκλας, ο Έδισον Λοαΐσα, στο τηλεοπτικό δίκτυο Teleamazonas.

Ο πρώην αντιπρόεδρος, που εκτίει τις ποινές του σε φυλακή στο Κίτο, αφέθηκε ελεύθερος τον Απρίλιο για λόγους υγείας, απόφαση που ανακλήθηκε τον Μάιο.

Η εισαγγελία εξέφρασε σε δική της ανακοίνωση «βαθιά ανησυχία» για την απόφαση της δικαιοσύνης.

Καθώς δεν μπορεί να ασκηθεί έφεση σε απόφαση η οποία κηρύσσει διαδικαστική ακυρότητα, η εισαγγελία θα προχωρήσει «σε οριζόντιες εφέσεις οι οποίες προβλέπονται από τον νόμο» και «θα συνεχίσει την έρευνα».

Σύμφωνα με την εισαγγελία, η υπόθεση «Singue» προκάλεσε ζημία 28,4 εκατομμυρίων δολαρίων ΗΠΑ στο κράτος του Ισημερινού, εξαιτίας σφαλμάτων στον υπολογισμό των αποθεμάτων αργού πετρελαίου της χώρας.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης