Ισημερινός: Κηδεύτηκαν τα μέλη της δημοσιογραφικής αποστολής που δολοφονήθηκαν από αποστάτες των FARC

Πρώτη καταχώρηση: Σάββατο, 30 Ιουνίου 2018, 04:52
Ισημερινός: Κηδεύτηκαν τα μέλη της δημοσιογραφικής αποστολής που δολοφονήθηκαν από αποστάτες των FARC
Οι σοροί των τριών μελών μιας αποστολής της εφημερίδας «El Comercio» του Ισημερινού που δολοφονήθηκαν από τους αποστάτες της οργάνωσης FARC που τους είχαν απαγάγει κηδεύτηκαν την Παρασκευή από τις οικογένειές τους, σε ένα νεκροταφείο στο βόρειο τμήμα του Κίτο.

Τα πτώματα του δημοσιογράφου Χαβιέρ Ορτέγα (32 ετών), του φωτογράφου Παούλ Ρίβας (45 ετών) και του οδηγού τους Εφραΐν Σεγάρα (60 ετών) επαναπατρίστηκαν την Τετάρτη από την Κολομβία.Οι τρεις άνδρες είχαν απαχθεί την 26η Μαρτίου από αποστάτες της οργάνωσης Επαναστατικές Ένοπλες Δυνάμεις της Κολομβίας (FARC)--του ένοπλου κινήματος που αφοπλίστηκε, διαλύθηκε και μετασχηματίστηκε σε πολιτικό κόμμα μετά τη συμφωνία ειρήνης η οποία υπεγράφη στα τέλη του 2016--και κατόπιν δολοφονήθηκαν. Έκαναν ρεπορτάζ στην περιοχή των συνόρων του Ισημερινού και της Κολομβίας, όπου δρουν διακινητές ναρκωτικών και όπου περίπολοι της αστυνομίας και του στρατού γίνονται συχνά στόχοι επιθέσεων.

Οι δύο χώρες έχουν εξαπολύσει ανθρωποκυνηγητό εναντίον των αποστατών υπό τον «Γκουάτσο», όπως αποκαλείται ο επικεφαλής τους Ουάλτερ Αρτίσαλα, που ανέλαβαν την ευθύνη για την απαγωγή και τη δολοφονία της ομάδας της Ελ Κομέρσιο.

Χωρίς πλέον κεντρική διοίκηση, ομάδες αποστατών των FARC δρουν σε διάφορες περιοχές της Κολομβίας και--κατά υπολογισμούς των ένοπλων δυνάμεων--μετρούν συνολικά περίπου 1.200 μαχητές, πρώην αντάρτες που αποκήρυξαν τη συμφωνία ειρήνης και νεοσύλλεκτους. Aποπειρώνται να θέσουν υπό τον έλεγχό τους τη διακίνηση ναρκωτικών, παράνομα μεταλλεία και άλλες παράνομες δραστηριότητες.

Τελευταία ενημέρωση: Σάββατο, 30 Ιουνίου 2018, 04:53