Το Υπουργείο Υγείας του Ισημερινού ανακοίνωσε χθες Πέμπτη ότι τις προηγούμενες 24 ώρες επιβεβαιώθηκαν 1.008 κρούσματα του SARS-CoV-2, ενώ άλλοι 12 ασθενείς με τον COVID-19 υπέκυψαν, με τον επίσημο απολογισμό της πανδημίας του νέου κορωνοϊού στη χώρα των Άνδεων να φθάνει ως αυτό το στάδιο τους 9.577 νεκρούς επί συνόλου 218.385 μολύνσεων.

Ωστόσο στελέχη του υπουργείου αναγνωρίζουν πως ο πραγματικός απολογισμός μάλλον βρίσκεται πάνω από τους 14.000 νεκρούς, καθώς τουλάχιστον 4.550 θάνατοι πιστεύεται ότι οφείλονταν στη νόσο που προκαλεί ο νέος κορωνοϊός, κάτι όμως που δεν έχει καταστεί δυνατό να επαληθευτεί.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η επαρχία Πιτσίντσα, επίκεντρο της πανδημίας, κατέγραψε 180 κρούσματα, τα 173 στην πρωτεύουσα Κίτο, με το σύνολο των μολύνσεων στην πόλη να φθάνει τις 71.184 περιπτώσεις.

Η κυβέρνηση σημειώνει πως η αύξηση των κρουσμάτων, που αποδίδει στις δημόσιες συναθροίσεις και την παραβίαση των περιοριστικών μέτρων, καταγράφεται κυρίως σε μεγάλα αστικά κέντρα.

Ο Χόρχε Ουάτεδ, πρόεδρος του διοικητικού συμβουλίου του Ινστιτούτου Κοινωνικών Ασφαλίσεων του Ισημερινού, τόνισε χθες σε δημοσιογράφους ότι η πληρότητα των μονάδων εντατικής θεραπείας (ΜΕΘ) στα νοσοκομεία αναφοράς για τους ασθενείς με τον νέο κορωνοϊό βρίσκεται πλέον κοντά στο 100%.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η χώρα της Λατινικής Αμερικής αναμένεται να αρχίσει «πιλοτικό» πρόγραμμα εμβολιασμού του πληθυσμού, με την πρώτη ομάδα που θα ανοσοποιηθεί να είναι οι άνθρωποι που θεωρούνται ότι διατρέχουν υψηλότερο κίνδυνο από τη βαριά μορφή της νόσου, τη 18η Ιανουαρίου.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης