Στον δεύτερο γύρο, τον Απρίλιο, αναμένεται ότι θα κριθούν οι προεδρικές εκλογές, καθώς ο υποψήφιος του κυβερνώντος κόμματος, ο Λενίν Μορένο, δεν κατάφερε να συγκεντρώσει το 40% των ψήφων και να εξασφαλίσει τη διαφορά 10 μονάδων που απαιτείτο από τον πλησιέστερο αντίπαλό του, τον πρώην τραπεζίτη Γκιγιέρμο Λάσο, ώστε να κερδίσει από τον πρώτο.

Ο Μορένο κέρδισε τις εκλογές της Κυριακής, συγκεντρώνοντας το 39,21% των ψήφων, έναντι 28,34% του Λάσο, βάσει των επίσημων αποτελεσμάτων με το 95,3% των ψήφων καταμετρημένο ως το βράδυ της Τρίτης.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Με τη χώρα των Άνδεων να αναμένει με αγωνία το αποτέλεσμα και τους υποστηρικτές της αντιπολίτευσης να διαδηλώνουν απαιτώντας η καταμέτρηση να ολοκληρωθεί άμεσα, το Εθνικό Εκλογικό Συμβούλιο (CNE) σημείωσε πως το αποτέλεσμα αυτό είναι ουσιαστικά αδύνατον να ανατραπεί, αλλά θα περιμένει την ολοκλήρωση της διαδικασίας της καταμέτρησης πριν ανακηρύξει τη διεξαγωγή του δεύτερου γύρου.

«Όχι, αυτό δεν είναι πιθανό» απάντησε ο πρόεδρος της εκλογικής επιτροπής Χουάν Πάμπλο Πόσο ερωτηθείς από δημοσιογράφους αν υπάρχει ενδεχόμενο να αποφευχθεί η διεξαγωγή β΄ γύρου. «Αλλά θα πρέπει να αναμείνουμε τα επίσημα αποτελέσματα πριν να είμαστε 100% βέβαιοι» πρόσθεσε.

Υποστηρικτές της αντιπολίτευσης παραμένουν από την Κυριακή έξω από τα γραφεία της CNE στο Κίτο, καταγγέλλοντας προσπάθειες αλλοίωσης του αποτελέσματος. Η κυβέρνηση από τη μεριά της κατήγγειλε την αντιπολίτευση για προσπάθειες υποκίνησης βίας και κάλεσε τους πάντες να δείξουν υπομονή.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η πολυδιασπασμένη αντιπολίτευση στον Ισημερινό αναμένεται να συσπειρωθεί γύρω από την υποψηφιότητα του Λάσο και να αποπειραθεί να εκμεταλλευθεί την οργή για την πορεία της οικονομίας και διάφορα σκάνδαλα διαφθοράς, ευελπιστώντας να τερματίσει μια δεκαετία διακυβέρνησης της χώρας από την Αριστερά, όπως συνέβη ήδη στην Αργεντινή, στη Βραζιλία και στο Περού.

Ο Λάσο εξαγγέλλει ότι θα αναζωογονήσει την οικονομία, θα μειώσει τους φόρους, θα προσελκύσει επενδύσεις από το εξωτερικό και θα δημιουργήσει ένα εκατομμύριο θέσεις εργασίας μέσα σε τέσσερα χρόνια. Ακόμη, δεσμεύεται ότι θα διώξει τον Τζούλιαν Ασάνζ από την πρεσβεία του Ισημερινού στο Λονδίνο, ότι θα αποκηρύξει τη σοσιαλιστική κυβέρνηση της Βενεζουέλας και ότι θα αλλάξει πορεία γενικότερα στο πεδίο της εξωτερικής πολιτικής.

Όμως ακόμη και δυσαρεστημένοι υποστηρικτές της κυβέρνησης του απερχόμενου προέδρου Ραφαέλ Κορέα θεωρούν τον Λάσο έναν άνθρωπο των ελίτ που θα περικόψει κάθε κοινωνικό πρόγραμμα. Η κυβερνώσα Συμμαχία για μια Υπερήφανη και Ανεξάρτητη Πατρίδα (Alianza PAS) παραμένει δημοφιλής μεταξύ των φτωχότερων στρωμάτων του πληθυσμού, στις γεωργικές περιοχές.

Πολλοί συνδέουν τον Λάσο με την τραπεζική κρίση του 1999, όταν εκατοντάδες χιλιάδες πολίτες έχασαν τις αποταμιεύσεις τους και πολλοί αναγκάστηκαν να μεταναστεύσουν στις ΗΠΑ και στην Ισπανία.

Ο Μορένο, που είναι παραπληγικός αφότου τον πυροβόλησαν κατά τη διάρκεια μιας ληστείας πριν από δύο δεκαετίες, δήλωσε βέβαιος χθες ότι θα γίνει ένας από τους λιγοστούς αρχηγούς κράτους με αναπηρία.

«Με βλέπετε να απελπίζομαι; Διότι θα κερδίσουμε τις εκλογές, όπως ακριβώς κερδίσαμε στον πρώτο γύρο» είπε ο Μορένο, ο οποίος υπόσχεται ότι το κράτος θα προσφέρει περισσότερη προστασία στις μονογονεϊκές οικογένειες, στους ηλικιωμένους και στους αναπήρους στον Ισημερινό.

Τα οριστικά αποτελέσματα του πρώτου γύρου των προεδρικών εκλογών αναμένεται να ανακοινωθούν έως την Πέμπτη.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης