Ο δεξιός πρώην τραπεζίτης Γκιγιέρμο Λάσο αυτοανακηρύχθηκε χθες Κυριακή (τις πρώτες πρωινές ώρες σήμερα Δευτέρα ώρα Ελλάδας) εκλεγμένος πρόεδρος του Ισημερινού μετά τον δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών και δεσμεύθηκε πως θα αναλάβει την «πρόκληση» να προχωρήσει σε «αλλαγή» στη χώρα, η οποία είναι αντιμέτωπη με βαθιά οικονομική κρίση, που επιδείνωσε η πανδημία του νέου κορωνοϊού.

«Την 24η Μαΐου θα αναλάβουμε με υπευθυνότητα την πρόκληση να αλλάξουμε τη μοίρα της πατρίδας μας και να φέρουμε σε όλους τους πολίτες τις ευκαιρίες και την ευημερία που ποθούν» δήλωσε ο συντηρητικός πολιτικός.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο σοσιαλιστής αντίπαλος του κ. Λάσο, ο Αντρές Αράους, ο οποίος ανέμενε πως θα κέρδιζε την αναμέτρηση, παραδέχθηκε την ήττα του.

«Θα τον συγχαρώ (σ.σ. τον κ. Λάσο) για τον εκλογικό θρίαμβο που κατήγαγε», «θα δείξω τις δημοκρατικές πεποιθήσεις μας», διαβεβαίωσε ο Αράους, δελφίνος του πρώην προέδρου Ραφαέλ Κορέα (2007-2017), στη διάρκεια ομιλίας του στα κεντρικά γραφεία της εκστρατείας του στο Κίτο.

Το αποτέλεσμα ενδέχεται να έκριναν τα λευκά ψηφοδέλτια, που είχε καλέσει τους υποστηρικτές του να ρίξουν ο αριστερός ηγέτης των αυτοχθόνων Γιάκου Πέρες, ο οποίος είχε καταγγείλει πως αποκλείστηκε με νοθεία όταν είχε καταλάβει την τρίτη θέση στον πρώτο γύρο.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο 36χρονος Αντρές Αράους είχε κερδίσει τον πρώτο γύρο των προεδρικών εκλογών, την 7η Φεβρουαρίου, συγκεντρώνοντας το 32,72% των ψήφων, έναντι 19,74% που είχε συγκεντρώσει ο 65χρονος Γκιγιέρμο Λάσο. Όμως πολλές δημοσκοπήσεις έφεραν τους δύο υποψήφιους να είναι στήθος με στήθος στο τέλος της προεκλογικής εκστρατείας.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης