Ο οικονομολόγος Αντρές Αράους, ο βασικός υποψήφιος της Αριστεράς στις προεδρικές εκλογές που διεξάγονται στον Ισημερινό αύριο Κυριακή, δεν θα μπορέσει να ψηφίσει στην πατρίδα του, καθώς είναι εγγεγραμμένος στον κατάλογο των αποδήμων ψηφοφόρων στο Μεξικό όπου σπούδαζε, ενημέρωσαν χθες Παρασκευή οι εκλογικές αρχές.

«Δεν θα μπορέσει (να ψηφίσει), δεν μπορεί να το κάνει παρά μόνο στο Μεξικό», στο προξενείο του Ισημερινού, δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο Ενρίκε Πίτα, αντιπρόεδρος του Εθνικού Εκλογικού Συμβουλίου (CNE, η εκλογική επιτροπή).

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Άλλο στέλεχος του CNE, ο Χοσέ Καμπρέρα, επιβεβαίωσε ότι με δεδομένο ότι ο Αντρές Αράους «είναι εγγεγραμμένος στο Μεξικό, δεν μπορεί να ψηφίσει στον Ισημερινό».

Μολαταύτα, δεν θα διαπράξει αδίκημα. Η συμμετοχή στις εκλογές είναι υποχρεωτική στον Ισημερινό για όλους τους πολίτες ηλικίας από 18 ως 75 ετών που ζουν στη χώρα, όμως είναι προαιρετική για τους μόνιμους κατοίκους εξωτερικού.

Προτού ανακοινώσει την υποψηφιότητά του τον Αύγουστο, ο Αντρές Αράους, δελφίνος και άλλοτε υπουργός του πρώην προέδρου Ραφαέλ Κορέα (2007-2017), ζούσε στο Μεξικό, όπου έκανε το διδακτορικό του στο Εθνικό Αυτόνομο Πανεπιστήμιο (UNAM).

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Κατά συνέπεια στην περίπτωσή του «η ψήφος είναι προαιρετική, δεν είναι υποχρεωμένος να ψηφίσει», επιβεβαίωσε ο Πίτα.

Ο Καμπρέρα συγκατένευσε, σημειώνοντας ότι για τον υποψήφιο πρόεδρο «το να ψηφίσει είναι προαιρετικό αφού είναι εγγεγραμμένος ως απόδημος πολίτης του Ισημερινού» και πάρα «δεν θα διαπράξει κανένα αδίκημα».

Μαζί με τον δεξιό πρώην τραπεζίτη Γκιγιέρμο Λάσο και τον αριστερό αυτόχθονα ηγέτη Γιάκου Πέρες, ο Αντρές Αράους προηγείται στις δημοσκοπήσεις μεταξύ των 16 υποψηφίων — πρόκειται για αριθμό άνευ προηγουμένου. Τα τρία φαβορί θα δώσουν μάχη για τη διαδοχή του προέδρου Λενίν Μορένο, η τετραετία του οποίου θα ολοκληρωθεί την 24η Μαΐου.

Οι περισσότεροι από 13 εκατ. ψηφοφόροι θα κληθούν επίσης αύριο να αναδείξουν τα 137 μέλη του κοινοβουλίου.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης