Η νέα κυβέρνηση του Ισημερινού ανακοίνωσε ότι αυτή την εβδομάδα ξεκινά η εφαρμογή του σχεδίου της για την ανοσοποίηση 9 εκατ. πολιτών έναντι του COVID-19 μέσα σε 100 ημέρες, ώστε, όπως υπογράμμισε ο πρόεδρος Γκιγιέρμο Λάσο, να αναζωογονηθεί η οικονομία.

Ο κ. Λάσο αναγνώρισε ότι το Κίτο θα χρειαστεί να αγοράσει μεγαλύτερες ποσότητες εμβολίων από το εξωτερικό για να επιτευχθεί ο στόχος. Τόνισε πως η κυβέρνησή του διεξάγει διαπραγματεύσεις με τη Ρωσία για να εξασφαλίσει περίπου 18 εκατ. δόσεις του εμβολίου Sputnik-V.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Η προσπάθειά μας θα ευοδωθεί όταν εξασφαλίσουμε τα εμβόλια» ανέφερε ο νέος αρχηγός του κράτους στη διάρκεια της παρουσίασης του σχεδίου του. Το ζήτημα «είναι επείγον», ωστόσο «εξαρτώμεθα από τις προμήθειες δόσεων εμβολίων από το εξωτερικό», αναγνώρισε ο κ. Λάσο.

Στον Ισημερινό η εκστρατεία ανοσοποίησης άρχισε τον Ιανουάριο. Αλλά το εγχείρημα της κυβέρνησης του τέως προέδρου Λενίν Μορένο κινήθηκε με αργό ρυθμό, εν μέσω σωρείας προβλημάτων ως προς τον εφοδιασμό, καταγγελιών για νεποτισμό και αδιαφάνεια στη χορήγηση των εμβολίων και συχνών αλλαγών στην ηγεσία του Υπουργείου Υγείας.

Ο συντηρητικός πρώην τραπεζίτης, που ανέλαβε την εξουσία την 24η Μαΐου, σημείωσε ακόμη πως ζήτησε από τα Ηνωμένα Έθνη να επιταχύνουν τις παραδόσεις των δόσεων που αναμένει ο Ισημερινός μέσω του προγράμματος COVAX για τον εφοδιασμό με εμβόλια των φτωχότερων κρατών. Το πρόγραμμα αυτό επιβλέπει ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, μέρος του συστήματος του ΟΗΕ.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Σύμφωνα με το Υπουργείο Υγείας, ο Ισημερινός έχει παραλάβει μέχρι στιγμής περίπου 3,5 εκατ. δόσεις των εμβολίων των Pfizer/BioNTech, AstraZeneca και Sinovac.

Ο Γκιγιέρμο Λάσο διευκρίνισε πως 300 εκλογικά κέντρα θα μετατραπούν σε κέντρα εμβολιασμού και ότι θα αναπτυχθούν κινητές ομάδες οι οποίες θα εμβολιάζουν πολίτες σε δυσπρόσιτες αγροτικές περιοχές, συμπεριλαμβανομένων κοινοτήτων στην περιοχή του Αμαζονίου.

Ο Ισημερινός των 17,5 εκατομμυρίων κατοίκων έχει καταγράψει μέχρι στιγμής 20.620 (επιβεβαιωμένους και πιθανούς) θανάτους εξαιτίας του COVID-19 επί συνόλου 427.690 κρουσμάτων του SARS-CoV-2 (46/1.653 τις προηγούμενες 24 ώρες).

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης