Ο πρόεδρος του Ισημερινού, ο συντηρητικός Γκιγιέρμο Λάσο, ανακοίνωσε χθες Τρίτη ότι έδωσε χάρη σε περίπου 5.000 κρατούμενους, για να μειωθεί ο πλεονάζων αριθμός των εγκλείστων στις φυλακές του κράτους της Λατινικής Αμερικής όπου σειρά σφαγών είχε αποτέλεσμα να σκοτωθούν πάνω από 320 άνθρωποι το 2021.

Διευκρίνισε κατά τη διάρκεια συνέντευξης που παραχώρησε σε μέσα ενημέρωσης της χώρας του πως θέλει να έχει βάλει τέλος στον υπερπληθυσμό των σωφρονιστικών καταστημάτων ως το τέλος της χρονιάς, ώστε να είναι πιο ασφαλές το περιβάλλον των φυλακών.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Στον Ισημερινό είναι φυλακισμένοι σήμερα 39.000 άνθρωποι, αριθμός που είναι κατά 30% υψηλότερος από την ονομαστική χωρητικότητα των εγκαταστάσεων της χώρας. Ανάμεσα στους έγκλειστους, κάπου 15.000 αναμένουν να μάθουν τις ετυμηγορίες στις δίκες τους.

Ο Λάσο ανέφερε πως υπέγραψε το διάταγμα για την απονομή χάριτος προχθές Δευτέρα, αφήνοντας πάντως στους δικαστές την ευθύνη για την εφαρμογή του μέτρου.

Ανάμεσα στους ωφελούμενους από την προεδρική χάρη θα είναι κρατούμενοι που έχουν καταδικαστεί για κλοπές, απάτες ή κατάχρηση εμπιστοσύνης, σύμφωνα με τον Τύπο του Ισημερινού.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ακόμη, ο αρχηγός του κράτους δήλωσε πως προβλέπει να δαπανηθεί ποσό 27 εκατομμυρίων δολαρίων για να βελτιωθούν οι συνθήκες κράτησης.

Οι φυλακές του Ισημερινού έγιναν το 2021 θέατρο συγκρούσεων αντίπαλων συμμοριών που ενέχονται στη διακίνηση ναρκωτικών, με αποτέλεσμα εκατοντάδες άνθρωποι να σκοτωθούν σε επεισόδια αδιανόητης ωμότητας. Επρόκειτο για έναν από τους χειρότερους απολογισμούς θυμάτων σε όλη τη Λατινική Αμερική.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης