Νέο πρόεδρο καλούνται να εκλέξουν σήμερα οι Ισλανδοί ψηφοφόροι. Περίπου 235.000 πολίτες αναμένεται να ψηφίσουν στις εκλογές και να επιλέξουν ανάμεσα στον σημερινό πρόεδρο Όλαφουρ Ράγκναρ Γκρίμσον, ο οποίος διεκδικεί πέμπτη θητεία, και στην 37χρονη δημοσιογράφο και πολιτικά άπειρη, Θόρα Αρνορσντότιρ.

Τα αποτελέσματα αναμένονται νωρίς αύριο το πρωί. Η Ισλανδία δέχθηκε ισχυρό πλήγμα από την οικονομική κρίση το 2008 και σήμερα βρίσκεται στην ανάκαμψη.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η χώρα έχει υποβάλει υποψηφιότητα για ένταξη στην Ε.Ε., μία κίνηση στην οποία αντιτίθεται ο Γκρίμσον.

Η Θόρα Αρνορσντότιρ δεν ανήκει σε κανένα κόμμα και μόλις γέννησε το τρίτο της παιδί. Μπήκε στην κούρσα τον Μάρτιο, όταν ήταν επτά μηνών έγκυος. Συνέλεξε τις απαραίτητες 1.500 υπογραφές σε μία ημέρα, κάτι στο οποίο συνέβαλε το γεγονός ότι παρουσιάζει εδώ και καιρό μια δημοφιλή εκπομπή επικαιρότητας στην Ισλανδία.

Την προέτρεψαν να θέσει υποψηφιότητα πολλοί ψηφοφόροι οργισμένοι από την απόφαση του 69χρονου προέδρου Γκρίμσον να επιδιώξει εκ νέου να εκλεγεί ύστερα από 16 χρόνια στην προεδρία, ενώ όλοι περίμεναν να ανακοινώσει ότι αποσύρεται.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Πάντως, αν εκλεγεί η 37χρονη δημοσιογράφος, η Ισλανδία θα κυβερνάται από γυναίκες, αφού και η πρωθυπουργός είναι του ίδιου φύλου.

Επιμέλεια: Παναγιώτης Βλαχουτσάκος

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης