Επιβεβαιώνονται οι προβλέψεις των πολιτικών αναλυτών για το αποτέλεσμα στις βουλευτικές εκλογές της Ισλανδίας.

Τα δύο μεγάλα κόμματα της Κεντροδεξιάς συγκεντρώνουν το μεγαλύτερο μέρος των προτιμήσεων των ψηφοφόρων, καθώς το εκλογικό σώμα δείχνει να «τιμωρεί» την Κεντροαριστερά για τη σοβαρή οικονομική κρίση του 2008 και το «κανόνι» στο τραπεζικό σύστημα. Όπως μετέδωσε το euronews, τα αποτελέσματα δείχνουν μια επιστροφή στην εξουσία της Κεντροδεξιάς, γεγονός το οποίο είναι πολύ πιθανό να συνοδευτεί από μια μακροχρόνια διακοπή των ενταξιακών διαπραγματεύσεων στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η κατανομή των εδρών με βάση τα 2/3 των ψήφων έχει ως εξής:

  • «Κόμμα της Ανεξαρτησίας»: 21 έδρες
  • «Κόμμα της Προόδου»: 18 έδρες
  • «Σοσιαλδημοκρατική Συμμαχία»: 10 έδρες

Οι κάλπες άνοιξαν στις 09.00 το πρωί του Σαββάτου, τοπική ώρα (11.00 ώρα Ελλάδος) και έκλεισαν στις 22.00 το βράδυ (00.00 τα μεσάνυχτα).

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η συμμετοχή των πολιτών ήταν μαζική, με πάνω από 230.000 ανθρώπους να είναι εγγεγραμμένοι στους εκλογικούς καταλόγους. Συνολικά, το Κοινοβούλιο της Ισλανδίας αριθμεί 63 θέσεις. Η απερχόμενη πρωθυπουργός, Johanna Sigurdardottir (Γιοχάνα Σιγκουρνταρντότιρ), έχει δηλώσει πως αποσύρεται από την πολιτική σκηνή.

Χαμόγελα στους κόλπους της Κεντροδεξιάς

Με καταμετρημένα τα 2/3 των ψήφων το «Κόμμα της Ανεξαρτησίας» συγκεντρώνει 26,5%, ενώ το «Κόμμα της Προόδου» έρχεται δεύτερο με 22%. Την ίδια στιγμή η «Σοσιαλδημοκρατική Συμμαχία», που βρισκόταν στην εξουσία από το 2009, καταλαμβάνει την τρίτη θέση με 13,9%, ενώ το Αριστερό – Πράσινο Κίνημα ακολουθεί με 5,5%.

«Διαπιστώσαμε όλοι μας ποιες ήταν οι επιπτώσεις των περικοπών στο Σύστημα Υγείας και στις κοινωνικές παροχές. Είναι πλέον ώρα για νέες επενδύσεις, για δημιουργία νέων θέσεων εργασίας και για τόνωση της ανάπτυξης», σημείωσε στις πρώτες του δηλώσεις ο επικεφαλής του «Κόμματος της Ανεξαρτησίας», Bjarni Benediktsson (Μπιάρνι Μπενεντίκστον), βγαίνοντας παράλληλα μπροστά για την ανάληψη της πρωθυπουργίας.

«Το “Κόμμα Ανεξαρτησίας” καλείται να αναλάβει ευθύνες. Η κατάσταση σήμερα απαιτεί αλλαγή», πρόσθεσε ο 43χρονος πολιτικός.

«Είμαι πολύ χαρούμενος από τα πρώτα αποτελέσματα», ανέφερε από την πλευρά του ο Sigmundur David Gunnlaugsson (Σίγκμουντουρ Νταβίντ Γκουνλάουγκσον), πρόεδρος του «Κόμματος της Προόδου», ο οποίος έδειξε διατεθειμένος να συνεργαστεί μαζί του για τη συγκρότηση κυβέρνησης συνεργασίας.


(Από αριστερά προς τα δεξιά: ο Bjarni Benediktsson και ο Sigmundur David Gunnlaugsson)

Οι δύο πολιτικοί «καρπώνονται» τη δυσφορία των πολιτών από τα μέτρα λιτότητας που επιβλήθηκαν, προκειμένου να επιτευχθεί η εξυγίανση της οικονομίας. Οι ανοδικές τάσεις στον πληθωρισμό, οι ρυθμίσεις στα στεγαστικά δάνεια, ο «ασφυκτικός» έλεγχος στην κίνηση των κεφαλαίων και η ένταξη στην «ευρωπαϊκή αγκαλιά» αποτελούν ορισμένες από τις «καυτές» πατάτες, που θα κληθεί να διαχειριστεί ο νέος επικεφαλής της κυβέρνησης.

Τα δύο κόμματα της Κεντροδεξιάς έχουν μοιράσει υποσχέσεις για περιορισμό του ελλείμματος και μείωση των φόρων. Πολιτικοί αναλυτές θεωρούν πως εκφράζουν σε μεγάλο βαθμό τους Ευρωσκεπτικιστές, οι οποίοι εκτιμούν ότι η Ισλανδία δεν έχει να κερδίσει κάτι περισσότερο με την ένταξή της στην Ευρωπαϊκή Ένωση, από τη στιγμή που απολαμβάνει ήδη ένα «προνομιακό» καθεστώς στους τομείς της Αλιείας και του Εμπορίου, ενώ παράλληλα έχει υπογράψει και τη Συνθήκη του Σένγκεν.

Εκτιμάται ότι το 2008 το τραπεζικό σύστημα της Ισλανδίας είχε διογκωθεί τόσο πολύ, ώστε παρουσίαζε κύκλο εργασιών 10 φορές μεγαλύτερο από το Εθνικό Ακαθάριστο Προϊόν (ΑΕΠ). Πλέον οι τιμές των ακινήτων έχουν πέσει τουλάχιστον κατά 50% και οι μισθοί κατά 30%. Παρά τις έντονες επικρίσεις της Αντιπολίτευσης για τα μέτρα λιτότητας, η απερχόμενη πρωθυπουργός πιστώνεται τη διατήρηση σε χαμηλά επίπεδα του ποσοστού ανεργίας (4,7%).

Διαβάστε επίσης:
Στις κάλπες οι Ισλανδοί, Πρώτη καταχώρηση: Σάββατο, 27 Απριλίου 2013, 06:38

Επιμέλεια: Μάριος Βελέντζας

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης