Δικαστήριο στη Βρετανία καταδίκασε σήμερα σε ισόβια κάθειρξη, εκ των οποίων 15 χρόνια χωρίς αναστολή, έναν νεαρό άνδρα 18 ετών, ο οποίος τον Αύγουστο του 2019 πέταξε ένα εξάχρονο αγόρι από τη Γαλλία από τον δέκατο όροφο του μουσείου Tate Modern στο Λονδίνο.

Η πρόεδρος του δικαστηρίου έκρινε ότι ο 17χρονος τότε Τζόντι Μπρέιβερι, που πάσχει από σοβαρές ψυχιατρικές διαταραχές, έδρασε με προμελετημένο τρόπο, ενώ υπογράμμισε τη σοβαρότητα των τραυμάτων που υπέστη το θύμα, η ζωή του οποίου «δεν θα είναι ποτέ ξανά ίδια».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Στις 4 Αυγούστου του 2019 ο Μπρέιβερι έσπρωξε από τον δέκατο όροφο του μουσείου το αγόρι, που τότε ήταν 6 ετών. Το παιδί έπεσε σε μια σκεπή που βρισκόταν στο ύψος του πέμπτου ορόφου, τριάντα μέτρα πιο κάτω. Υπέστη εγκεφαλική αιμορραγία και πολλαπλά κατάγματα στη σπονδυλική στήλη, τα χέρια και τα πόδια.

«Δεν γνωρίζουμε αν θα αναρρώσει πλήρως» δήλωσε η εισαγγελέας Ντιάνα Χιρ την Πέμπτη.

Ο κατηγορούμενος, που έχει δηλώσει ένοχος, εμφανιζόταν μέσω βίντεο στη δίκη από το νοσοκομείο υψίστης ασφαλείας Broadmoor.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο Μπρέιβερι πάσχει από αυτισμό και διαταραχή προσωπικότητας. Είχε νοσηλευτεί σε ειδικό ίδρυμα και λίγους μήνες πριν το συμβάν, αφού εμφάνισε βελτίωση στην κατάστασή του, του είχε δοθεί άδεια να βγαίνει μόνος του για τέσσερις ώρες κάθε φορά.

«Δεν φταίω εγώ»

Την ημέρα του τραγικού περιστατικού ο Μπρέιβερι αρχικά προσπάθησε να αγοράσει εισιτήριο για τον ουρανοξύστη Shard, το ψηλότερο κτήριο στο Λονδίνο. Καθώς δεν είχε αρκετά χρήματα, αναζήτησε ένα αντίστοιχα ψηλό κτήριο και έτσι πήγε στο μουσείο Tate Modern.

O νεαρός πλησίασε το αγόρι, που είχε απομακρυνθεί λίγο από τους γονείς του, και το έσπρωξε από τον δέκατο όροφο. «Ναι, είμαι τρελός» είχε δηλώσει τότε ο Μπρέιβερι απευθυνόμενος στους παρευρισκόμενους, οι οποίοι δεν μπορούσαν να πιστέψουν αυτό που είδαν.

Σύμφωνα με την έρευνα, ο Μπρέιβερι ισχυρίστηκε ότι άκουσε φωνές οι οποίες του είπαν να τραυματίσει ή να σκοτώσει κάποιον. Όταν ρωτήθηκε γιατί έσπρωξε το αγόρι από το κτήριο, απάντησε ότι «είναι μεγάλη ιστορία» και πρόσθεσε: «Δεν φταίω εγώ».

Το αγόρι κατάφερε να ξαναμιλήσει στο τέλος του 2019, ανακοίνωσαν οι γονείς του σε έναν ιστότοπο που δημιουργήθηκε για τη συγκέντρωση χρημάτων για τη θεραπεία του.

Σε ανακοίνωσή τους, που αναγνώστηκε στο δικαστήριο από την εισαγγελέα, οι γονείς του αγοριού εκτίμησαν ότι «τα λόγια δεν αρκούν για να περιγράψουν τη φρίκη» των πράξεων του κατηγορούμενου. Πρόσθεσαν ότι ζουν μέσα στην αβεβαιότητα για το μέλλον του γιου τους και επισήμαναν ότι φοβούνται ότι δεν θα μπορέσει ποτέ να εμπιστευτεί κανέναν.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης