Η ισπανική στατιστική υπηρεσία INE ανακοίνωσε ότι ο πληθωρισμός παρέμεινε σταθερός τον Ιούνιο, αναμενόμενη εξέλιξη σύμφωνα με οικονομικούς αναλυτές λαμβάνοντας υπ’ όψιν τις αρχικές εκτιμήσεις που ανακοινώθηκαν την προηγούμενη εβδομάδα.

Ειδικότερα, ο εναρμονισμένος με την ΕΕ δείκτης τιμών καταναλωτή παρέμεινε αμετάβλητος τον Ιούνιο, ανακοίνωσε η ΙΝΕ, χαμηλότερα από την άνοδο 0,2% τον Μάιο. Με βάση τους ισπανικούς υπολογισμούς, οι τιμές καταναλωτή αυξήθηκαν 0,1% έχοντας σημειώσει άνοδο 0,2% στον προηγούμενο μήνα. Η επιβράδυνση του πληθωρισμού, μια υπενθύμιση ότι η τέταρτη μεγαλύτερη οικονομία της ευρωζώνης παραμένει σε ρίσκο αποπληθωρισμού, ήταν κυρίως λόγω των χαμηλότερων τιμών των τροφίμων, των μη αλκοολούχων ποτών και της ηλεκτρικής ενέργειας.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Τους τελευταίους μήνες, οι Ισπανοί φορείς χάραξης πολιτικής έχουν εκφράσει ανησυχίες για την απειλή του αποπληθωρισμού στην τέταρτη μεγαλύτερη οικονομία της ευρωζώνης. Τον Μάρτιο, ο εναρμονισμένος δείκτης τιμών καταναλωτή υποχώρησε 0,2%, και είναι η πρώτη αρνητική ένδειξη από τα τέλη του 2009, σημαίνοντας «συναγερμό» στην υψηλά μοχλευμένη χώρα, καθώς ο αποπληθωρισμός μπορεί να δυσκολέψει τις προσπάθειες των οφειλετών να αποπληρώσουν δάνεια.

Πηγή: capital.gr

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ
σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης