Η ισπανική δικαιοσύνη επικύρωσε σήμερα την απελευθέρωση της Ινές ντελ Ρίο, μέλους της ΕΤΑ, που είχε καταδικαστεί σε κάθειρξη 3.828 ετών για τη συμμετοχή της σε πολλές επιθέσεις, μετά την απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων που είχε διατάξει την απελευθέρωσή αυτή.

Η απόφαση που δημοσιοποιήθηκε χθες από την ευρωπαϊκή δικαιοσύνη αναμένεται να αναγκάσει την Ισπανία να απελευθερώσει 54 φυλακισμένα μέλη της ένοπλης βασκικής οργάνωσης ΕΤΑ, των οποίων η ποινή είχε παραταθεί βάσει του λεγόμενου «δόγματος Παρό», ενός συστήματος παράτασης της φυλάκισης που τέθηκε σε ισχύ το 2006.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Οι 17 δικαστές του ανώτατου δικαστηρίου στη Μαδρίτη ανταποκρίθηκαν σήμερα στο αίτημα της εισαγγελίας. Η εισαγγελία εκτιμά ότι «η απόφαση του Στρασβούργου είναι σαφής όσον αφορά το μέτρο που πρέπει να ληφθεί για την αποκατάσταση των δικαιωμάτων» του μέλους αυτού της ΕΤΑ και ζητεί «να εξασφαλιστεί η απελευθέρωση της Ινές Ντελ Ρίο το συντομότερο δυνατόν».

Η 55χρονη Ινές Ντελ Ρίο είχε καταδικαστεί την περίοδο 1988-2000 για 24 δολοφονίες που διαπράχθηκαν σε επιθέσεις της ΕΤΑ, εκ των οποίων μια από τις πλέον αιματηρές της ένοπλης οργάνωσης, στην οποία 12 μέλη της αστυνομίας σκοτώθηκαν στις 14 Ιουλίου του 1986 στη Μαδρίτη. Η Ινές Ντελ Ρίο θα αποφυλακιζόταν, σύμφωνα με το δόγμα Παρό, το 2017.

Η απόφαση του δικαστηρίου του Στρασβούργου συνιστά μια αποδοκιμασία για την σωφρονιστική πολιτική της ισπανικής κυβέρνησης απέναντι στους κρατούμενους της ΕΤΑ. Αντίθετα η αυτονομιστική αριστερά στη Χώρα των Βάσκων χαιρετίζει την απόφαση, καλώντας την συντηρητική ισπανική κυβέρνηση να αμβλύνει την πολιτική της αυτή. Η Ντελ Ρίο που κρατείτο σε φυλακή στη Λα Κορούνια της Γαλικίας, στη βορειοδυτική Ισπανία, αναμένεται να απελευθερωθεί εντός της ημέρας.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ


Πηγή: ΑΠΕ

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης