Η πρώην αντιπρόεδρος της κυβέρνησης του Μαριάνο Ραχόι, η Σοράγια Σάενθ δε Σανταμαρία, ανακοίνωσε τη Δευτέρα ότι αποχωρεί από την πολιτική, αφού δεν κατάφερε τον Ιούλιο να αναλάβει την προεδρία του Λαϊκού Κόμματος της Ισπανίας.

«Επικοινώνησα σήμερα το πρωί με τον πρόεδρο του Λαϊκού Κόμματος (PP) Πάμπλο Κασάδο και τον ενημέρωσα για την πρόθεσή μου να εγκαταλείψω την πολιτική και να ξεκινήσω ένα νέο κεφάλαιο στη ζωή μου», ανέφερε μέσω του Twitter. Η Σάενθ δε Σανταμαρία ήταν αντιπρόεδρος της κυβέρνησης από το 2011 μέχρι και τον περασμένο Μάιο.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Έλαβα αυτήν την απόφαση έπειτα από πολλή σκέψη, πεπεισμένη ότι είναι η καλύτερη τόσο για τη νέα ηγεσία του PP όσο και για εμένα», συνέχισε, διευκρινίζοντας ότι θα παραμείνει μέλος του κόμματος.

Τον Ιούλιο η Σοράγια Σάενθ δε Σανταμαρία ηττήθηκε από τον Κασάδο στις εσωκομματικές εκλογές και δεν κατάφερε έτσι να διαδεχθεί τον μέντορά της, τον Μαριάνο Ραχόι.

Η 47χρονη Σάενθ δε Σανταμαρία, που έχει σπουδάσει νομικά, ήταν στενή συνεργάτιδα του Ραχόι, ο οποίος την προώθησε στις αρχές της δεκαετίας του 2000, όταν ο ίδιος ήταν υπουργός στην κυβέρνηση του Χοσέ Μαρία Αθνάρ.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Κατά την πρώτη θητεία του Ραχόι (2011-15) είχε αναλάβει διευρυμένες αρμοδιότητες: μεταξύ άλλων ήταν κυβερνητική εκπρόσωπος και είχε υπό τον έλεγχό της τις μυστικές υπηρεσίες. Από το 2016 της ανατέθηκε το καυτό θέμα της περιφερειακής πολιτικής, εν μέσω της διαμάχης της κεντρικής κυβέρνησης με τους αυτονομιστές της Καταλονίας.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης