Η ισπανική δικαιοσύνη απέρριψε σήμερα το αίτημα που είχε καταθέσει τον Απρίλιο μια ακροδεξιά οργάνωση που αφορούσε στην αφαίρεση του ισπανικού διαβατηρίου από τον Inaki Urdangarin, γαμπρό του Βασιλέα της χώρας, ο οποίος κατηγορείται για συμμετοχή σε σκάνδαλο διαφθοράς.

Το Ανώτατο Δικαστήριο των Βαλεαρίδων Νήσων, που έχει αναλάβει την έρευνα της υπόθεσης, απέρριψε το αίτημα της οργάνωσης «Manos Libias» (Καθαρά Χέρια) να αφαιρεθεί το διαβατήριο του Inaki Urdangarin», αναφέρεται στη σχετική ανακοίνωση.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η ακροδεξιά οργάνωση, που είναι ενάγουσα στην έρευνα της υπόθεσης διαφθοράς κατά του Inaki Urdangarin, είχε ζητήσει στις 10 Απριλίου να του αφαιρεθεί το διαβατήριο, ώστε να μην μπορεί να μεταβεί για να εργασθεί στο Κατάρ, μία χώρα που δεν έχει υπογράψει συμφωνία δικαστικής συνδρομής με την Ισπανία.

Η οργάνωση είχε καταθέσει μήνυση κατά του Inaki Urdangarin, επικαλούμενο την πρόβλεψη του ισπανικού δικαίου με βάση την οποία, «οποιοσδήποτε Ισπανός υπήκοος μπορεί να ασκήσει αγωγή ακόμη κι εάν δεν θίγεται άμεσα από το καταγγελλόμενο αδίκημα, ή έγκλημα».

Ο γαμπρός του Χουάν Κάρλος, ο οποίος αποτελεί τον κύριο ύποπτο στην έρευνα για διαφθορά που έχει ξεκινήσει από τον Δεκέμβριο του 2011, σύμφωνα με τα ισπανικά μέσα ενημέρωσης έχει αποδεχθεί πρόταση για εργασία από το Κατάρ στον τομέα της χειροσφαίρισης, άθλημα με το οποίο είχε κατακτήσει και ολυμπιακό μετάλλιο.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Υπενθυμίζεται πως ο Inaki, σύζυγος της Κριστίνας, της δευτερότοκης θυγατέρας του μονάρχη, κατηγορείται ότι με τον πρώην συνεταίρο του Ντιέγο Τόρες είχε διασπαθίσει έξι εκατ. ευρώ από κρατικές επιχορηγήσεις μέσω του Ινστιτούτου Νόος, μία εταιρεία παροχής υψηλών υπηρεσιών, στην οποία ο γαμπρός του Χουάν Κάρλος ήταν επικεφαλής στο διάστημα 2004-2006. Στις 3 Απριλίου είχε διαταχθεί έρευνα επίσης και σε βάρος της Ινφάντας Κριστίνας, που θεωρείται ύποπτη για συνέργεια στην πράξη του συζύγου της.

Επιμέλεια: Παύλος Κιρκασίδης

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης