Ισπανία-εκλογές: Νίκη του Πέδρο Σάντσεθ, ενίσχυση της Ακροδεξιάς και συνέχιση του πολιτικού αδιεξόδου

Πρώτη καταχώρηση: Δευτέρα, 11 Νοεμβρίου 2019, 10:01
Ισπανία-εκλογές: Νίκη του Πέδρο Σάντσεθ, ενίσχυση της Ακροδεξιάς και συνέχιση του πολιτικού αδιεξόδου

Ο απερχόμενος Σοσιαλιστής πρωθυπουργός της Ισπανίας Πέδρο Σάντσεθ κέρδισε την Κυριακή τις τέταρτες βουλευτικές εκλογές που διεξήχθησαν στη χώρα σε διάστημα τεσσάρων ετών, είναι όμως αποδυναμωμένος και δεν κατάφερε να βελτιώσει τις πιθανότητές του να σχηματίσει κυβέρνηση, την ώρα που το ακροδεξιό Vox έγινε τρίτη δύναμη στη χώρα, κυρίως εξαιτίας της καταλανικής κρίσης.

Μετά την καταμέτρηση σχεδόν του 100% των ψηφοδελτίων, το Σοσιαλιστικό Εργατικό Κόμμα (PSOE) του Σάντσεθ, το οποίο ήλπιζε να κερδίσει ξεκάθαρη πλειοψηφία για να τερματίσει το πολιτικό αδιέξοδο που ταλανίζει τη χώρα από το 2015, δεν κατάφερε να συγκεντρώσει περισσότερες από 120 έδρες, έναντι 123 που είχε κερδίσει στις προηγούμενες εκλογές του Απριλίου.

Υπό τις ενθαρρυντικές κραυγές των υποστηρικτών του ο Σάντσεθ δεσμεύθηκε «να ξεμπλοκάρει την πολιτική κατάσταση και να σχηματίσει μια προοδευτική κυβέρνηση».

Αν δεν καταφέρει να σχηματίσει και πάλι κυβέρνηση, όπως μετά τις εκλογές του Απριλίου, ο Σάντσεθ θα πρέπει να αρκεστεί σε μια κυβέρνηση μειοψηφίας, η οποία θα πρέπει να διαπραγματεύεται κάθε φορά με το κοινοβούλιο για να περάσει τα μέτρα που επιθυμεί.

Η Ακροδεξιά διπλασίασε τις έδρες της

Το Vox, το ακροδεξιό κόμμα που εισήλθε στο κοινοβούλιο τον Απρίλιο με 24 βουλευτές, συνέχισε την άνοδό του κερδίζοντας τώρα 52 έδρες.

Πλέον είναι το τρίτο μεγαλύτερο κόμμα στην Ισπανία, μια χώρα στην οποία η Ακροδεξιά ήταν περιθωριοποιημένη μετά το τέλος της δικτατορίας του Φράνκο (1939-1975).

Ο επικεφαλής του Vox Σαντιάγο Αμπασκάλ δήλωσε ότι το κόμμα πέτυχε «την πιο αστραπιαία άνοδο στην ισπανική δημοκρατία» ενώπιον εκατοντάδων υποστηρικτών του κόμματος που κρατούσαν ισπανικές σημαίες.

Ωστόσο, το Podemos, το κόμμα της Άκρας Αριστεράς το οποίο κατέγραψε ακόμη πιο εντυπωσιακή άνοδο από το Vox, εξέφρασε τη λύπη του που το κόμμα αυτό «έγινε μία από τις πιο ισχυρές ακροδεξιές δυνάμεις στην Ευρώπη».

Το αποτέλεσμα των ισπανικών εκλογών χαιρέτισαν οι ηγέτες της Ακροδεξιάς της Γαλλίας Μαρίν Λεπέν και της Ιταλίας Ματέο Σαλβίνι.

Οι συντηρητικοί του Λαϊκού Κόμματος (PP, 88 έδρες) σημείωσαν άνοδο σε σχέση με το χειρότερο αποτέλεσμα στην ιστορία τους που κατέγραψαν τον Απρίλιο με 66 έδρες, ενώ το Podemos έχασε επτά βουλευτές (35 έδρες, έναντι 42 τον Απρίλιο). Οι φιλελεύθεροι του Ciudadanos είδαν τον αριθμό των εδρών τους να καταρρέει στις 10 από 57 που είχαν.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Τελευταία ενημέρωση: Δευτέρα, 11 Νοεμβρίου 2019, 10:26