«Υπάρχουν σαφείς ενδείξεις ότι οι συλληφθέντες μπορεί να προετοίμαζαν επιθέσεις στην Ισπανία» ή και σε άλλες χώρες, είπε ο υπουργός σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε σχετικά με τη σύλληψη τριών μελών της Αλ Κάιντα, χαρακτηρίζοντας την επιχείρηση των ισπανικών αρχών για τον εντοπισμό των υπόπτων ως «μία από τις σημαντικότερες» έρευνες εναντίον της Αλ Κάιντα σε διεθνές επίπεδο.

Οι τρεις άνδρες είχαν στην κατοχή τους εκρηκτικά και δηλητήρια, όπως ανέφεραν πολλά μέσα ενημέρωσης. Φέρονται επίσης ότι είχαν εκπαιδευτεί σε πακιστανικά στρατόπεδα και είχαν ειδικευτεί στη χρήση εκρηκτικών. Σύμφωνα με την εφημερίδα Ελ Παΐς συνδέονται με την ισλαμική οργάνωση Λασκάρ-ε-Τάιμπα που εδρεύει στο Πακιστάν. Η οργάνωση αυτή θεωρείται υπεύθυνη για την επίθεση που σημειώθηκε το 2008 στο Μουμπάι, την οικονομική πρωτεύουσα της Ινδίας, από την οποία σκοτώθηκαν 166 άνθρωποι και τραυματίστηκαν περισσότεροι από 300.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο ραδιοφωνικός σταθμός Καδένα Σερ, επικαλούμενος αστυνομικές πηγές, ανέφερε ότι οι τρεις συλληφθέντες είχαν νοικιάσει ένα διαμέρισμα στη Λα Λίνεα δε λα Κονθεπθιόν, μια πόλη κοντά στο Κάντιθ. Ορισμένα μέσα ενημέρωσης ανέφεραν ότι οι συλληφθέντες είναι δύο Τσετσένοι και ένας Τούρκος ενώ άλλα μετέδωσαν ότι πρόκειται για έναν Τσετσένο, ένα Ρώσο και έναν Τούρκο. Ο Φερνάντεθ Ντίαθ δεν διευκρίνισε την καταγωγή των συλληφθέντων, λέγοντας μόνο ότι δύο από αυτούς προέρχονται από πρώην σοβιετικές δημοκρατίες και εντοπίστηκαν στην επαρχία Σιουδάδ Ρεάλ, στα νότια της Μαδρίτης. Ο ένας θεωρείται πολύ σημαντικό στέλεχος της Αλ Κάιντα σε διεθνές επίπεδο. Ο Τούρκος υπήκοος φέρεται να είναι ο λογιστής της ομάδας.

Οι τρεις τους είχαν τεθεί υπό παρακολούθηση αμέσως μόλις έφτασαν στην Ισπανία, πριν από ένα μήνα, προερχόμενοι από τη Γαλλία. Η αστυνομία υποπτευόταν ότι ήθελαν να διαπράξουν μια επίθεση με αλεξίπτωτο πλαγιάς, σύμφωνα με την Ελ Παΐς.

Στις 11 Μαρτίου 2004 η Ισπανία είχε συγκλονιστεί από τις βομβιστικές επιθέσεις στον προαστιακό σιδηρόδρομος της Μαδρίτης που στοίχισαν τη ζωή σε 191 ανθρώπους. Έκτοτε έχουν συλληφθεί πολλοί ριζοσπάστες ισλαμιστές κυρίως στην Καταλονία και τη Βαλένθια.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Είναι όμως η πρώτη φορά που συλλαμβάνονται άτομα έχοντας στην κατοχή τους εκρηκτικές ύλες. Σύμφωνα με τον υπουργό στο διαμέρισμα που νοίκιαζαν βρέθηκε ποσότητα εκρηκτικών ικανή «να καταστρέψει ένα λεωφορείο».

Διαβάστε επίσης: Συνελήφθησαν μέλη της αλ- Κάιντα στην Ισπανία

Επιμέλεια: Πέτρος Σιδερέας

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης