Ριζικές αλλαγές στη νομοθεσία Θαπατέρο περί αμβλώσεων προωθεί η συντηρητική κυβέρνηση του Μαριάνο Ραχόι, προκαλώντας αντιδράσεις στη χώρα.

Με το νέο νόμο, η πρόωρη διακοπή της κύησης (σ.σ: μέχρι την 14η εβδομάδα και υπό όρους μέχρι την 22η εβδομάδα) καταργείται και θα επιτρέπεται μόνον εφόσον η ζωή της γυναίκας διατρέχει κίνδυνο ή εάν έχει πέσει θύμα βιασμού. Ήδη στη Μαδρίτη έγιναν οι πρώτες διαδηλώσεις κατά των σχεδίων της κυβέρνησης, όμως θεωρείται βέβαιο ότι βάσει των συσχετισμών στο Κοινοβούλιο, το νομοσχέδιο θα εγκριθεί.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Σημειώνεται ότι το Λαϊκό Κόμμα του Μαριάνο Ραχόι είχε πολεμήσει από την Αντιπολίτευση τα νομοσχέδια της τότε κυβέρνησης Θαπατέρο, για τις αμβλώσεις αλλά και τον γάμο των ατόμων του ίδιου φύλου. Μάλιστα κατ’ επανάληψη είχαν γίνει στην πρωτεύουσα συγκεντρώσεις υπέρ της οικογένειας τις οποίες στήριζε το Λαϊκό Κόμμα, αλλά και θρησκευτικές οργανώσεις.

Πάντως, όπως αναφέρεται σε δημοσίευμα της El Pais, οι αμβλώσεις μειώθηκαν το 2012 κατά 5% χάρη στη νομοθεσία που τώρα η κυβέρνηση θέλει να καταργήσει. Αρκετοί εκτιμούν ότι η νέα νομοθεσία απλώς θα αυξήσει τον αριθμό των γυναικών που θα καταφεύγουν σε κλινικές ή ιατρεία παράνομα για να κάνουν άμβλωση με ό,τι αυτό συνεπάγεται.

Η ίδια εφημερίδα θεωρεί ότι με τη νέα νομοθεσία η Ισπανία γίνεται ουραγός στην Ευρώπη των «28» σε θέματα αμβλώσεων. Με εξαίρεση την Μάλτα, όπου οι αμβλώσεις απαγορεύονται, στις περισσότερες χώρες της Ένωσης, είναι νόμιμες μέχρι μία συγκεκριμένη περίοδο της κύησης. Η Ιρλανδία είναι η μόνη χώρα όπου η άμβλωση επιτρέπεται όταν η ζωή της μητέρας τίθεται σε κίνδυνο.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ
σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης