Ισπανία: Η απόσχιση της Καταλονίας θα είναι καταστροφική, προειδοποιεί ο ηγέτης των Σοσιαλιστών

Πρώτη καταχώρηση: Τρίτη, 22 Σεπτεμβρίου 2015, 19:27
Ισπανία: Η απόσχιση της Καταλονίας θα είναι καταστροφική, προειδοποιεί ο ηγέτης των Σοσιαλιστών
Ο Γενικός Γραμματέας του ισπανικού Σοσιαλιστικού Κόμματος Πέδρο Σάντσεθ δήλωσε την Τρίτη πως η ανεξαρτησία της Καταλονίας θα οδηγούσε στην «καταστροφή» της περιοχής και της υπόλοιπης Ισπανίας.

«Η ρήξη, μια ενδεχόμενη ρήξη με την Καταλονία, θα σήμαινε την καταστροφή, όχι μόνο της Καταλονίας αλλά και της υπόλοιπης Ισπανίας» δήλωσε ο Σάντσεθ σε συνέντευξη στο ιδιωτικό κανάλι Telecinco.
"Υπερασπιζόμενος την ενότητα» της χώρας, ο Σάντσεθ δήλωσε: «Αν η Καταλονία φύγει από την Ισπανία, η Ισπανία δεν θα είναι πλέον η Ισπανία».

Για το θέμα αυτό, πρόσθεσε, η συντηρητική κυβέρνηση του Μαριάνο Ραχόι, που βρίσκεται στην εξουσία από το 2011, μπορεί να «υπολογίζει στην υποστήριξη του Σοσιαλιστικού Κόμματος για την υπεράσπιση του Συντάγματος και της νομιμότητας».

Επέκρινε ωστόσο την κυβέρνηση για τον «συντηρητισμό» της. «Κάθε φορά που η δεξιά κυβερνά σε αυτή τη χώρα, αυξάνεται η διάθεση για αυτονομία» είπε.

Οι εκλογές για την ανανέωση του τοπικού κοινοβουλίου, που θα διεξαχθούν την Κυριακή, παρουσιάζονται από τους αυτονομιστές ως δημοψήφισμα υπέρ ή κατά της απόσχισης.

Ο αυτονομιστής Αρτούρ Μας, απερχόμενος πρόεδρος της Καταλονίας, και οι σύμμαχοί του τόσο από τη δεξιά όσο και από την αριστερά, εκτιμούν πως, αν λάβουν την απόλυτη πλειοψηφία των εδρών, θα έχουν την εντολή για να οδηγήσουν την αυτόνομη περιοχή στην ανεξαρτησία το αργότερο σε 18 μήνες.

«Είμαι από εκείνους που είναι πεπεισμένοι πως η πλειονότητα των Καταλανών δεν θέλουν να φύγουν από την Ισπανία. Αυτό που θέλει η πλειονότητα των Καταλανών είναι να αλλάξει η σχέση της Καταλονίας με το ισπανικό κράτος» σχολίασε ο Σάντσεθ.

«Απέναντι στον συντηρητισμό των μεν και τη ρήξη που πρεσβεύουν οι δε, υπάρχει ένας άλλος δρόμος που είναι εκείνος της μεταρρύθμισης» πρόσθεσε, καθώς το κόμμα του τάσσεται υπέρ ενός ομοσπονδιακού μοντέλου.

Δεύτερο κόμμα σε εθνικό επίπεδο, το Σοσιαλιστικό Κόμμα δεν έχει μεγάλη δύναμη στην Καταλονία.
Τα αυτονομιστικά ψηφοδέλτια θεωρούνται φαβορί από τις δημοσκοπήσεις, που τους δίνουν την απόλυτη πλειοψηφία των εδρών.

Ο κεντροδεξιός συνασπισμός Ciudadanos, που τάσσεται υπέρ της παραμονής της Καταλονίας στην Ισπανία, έρχεται δεύτερος. Το ψηφοδέλτιο "Καταλονία, ναι μπορούμε", που ενσωματώνει το κόμμα της ριζοσπαστικής αριστεράς Podemos, έρχεται τρίτο και ακολουθεί αμέσως μετά το Σοσιαλιστικό Κόμμα.

Τελευταία ενημέρωση: Τρίτη, 22 Σεπτεμβρίου 2015, 19:45