Ισπανία: Η κυβέρνηση της Μούρθια δημιουργεί ένα δίκτυο με παραλίες όπου απαγορεύεται το κάπνισμα

Πρώτη καταχώρηση: Παρασκευή, 2 Φεβρουαρίου 2018, 08:58
Ισπανία: Η κυβέρνηση της Μούρθια δημιουργεί ένα δίκτυο με παραλίες όπου απαγορεύεται το κάπνισμα
Πρωτοπόρος στον αντικαπνιστικό αγώνα θέλει να αναδειχθεί η τοπική κυβέρνηση της ισπανικής επαρχίας της Μούρθια, η οποία, στο πλαίσιο του στόχου της το 2025 να μην ξεπερνά το 5% το ποσοστό του πληθυσμού της που καπνίζει (σήμερα είναι 28%), σκέφτεται να δημιουργήσει ένα δίκτυο από οργανωμένες παραλίες όπου θα απαγορεύεται το κάπνισμα, σύμφωνα με την ιστοσελίδα La Cronica.

Στην παρουσίαση των στόχων του προγράμματος «Μούρθια 2025 Αυτόνομη Περιοχή Ελεύθερη από Καπνό», ο τοπικός υπεύθυνος Υγείας Μανουέλ Βιλιέγας δήλωσε πως προσωπικά τάσσεται υπέρ της επέκτασης της απαγόρευσης του καπνίσματος σε όλες τις παραλίες της περιοχής, όμως παραδέχθηκε πως αυτό είναι δύσκολο, διότι δεν έχει τη δικαιοδοσία να το πράξει. Μολαταύτα, τόνισε πως η τοπική κυβέρνηση συνεργάζεται στενά με τις δημαρχίες της περιοχής και πως από αυτό το καλοκαίρι θα υπάρχουν παραλίες «ελεύθερες από καπνό». Για να επιτευχθεί τούτο, πρόσθεσε, θα απαιτηθεί η συνεργασία και η «συνυπευθυνότητα» όλης της κοινωνίας, καθότι η υπάρχουσα νομοθεσία δεν απαγορεύει το κάπνισμα στους χώρους της κάθε παραλίας.

Τον περασμένο Ιούνιο, η τοπική Βουλή είχε εγκρίνει σχετικό αίτημα των αντιπροσώπων του Λαϊκού Κόμματος (ΡΡ) για τη λειτουργία οργανωμένων παραλιών όπου θα απαγορεύεται το κάπνισμα.

Απαριθμώντας τα τόσα όργανα και λειτουργίες του οργανισμού για τα οποία το κάπνισμα αποτελεί τον υπ’ αριθ. ένα παράγοντα κινδύνου για εκδήλωση καρκίνου, ο Βιλιέγας τόνισε πως «βρισκόμαστε ενώπιον ενός από τα μεγαλύτερα προβλήματα της δημόσιας υγείας και προς τούτο η δράση της τοπικής κυβέρνησης απέναντι στο κάπνισμα κρίνεται αναγκαία, αναπόδραστη και άμεση».

«Το κάπνισμα σκοτώνει πολλούς περισσότερους ανθρώπους απ’ ό,τι το AIDS, τα παράνομα ναρκωτικά, τα τροχαία δυστυχήματα και τα οινοπνευματώδη μαζί» επεσήμανε ο Βιλιέγας. Επιπλέον, «τα στοιχεία είναι αμείλικτα: ο καπνός μειώνει κατά 10 χρόνια τον μέσο όρο για το προσδόκιμο ζωής και οι μισοί καπνιστές χάνουν τη ζωή τους εξαιτίας του εθισμού τους αυτού, το ένα τρίτο εξ αυτών από καρκίνο», υπογράμμισε.

Στην περιοχή της Μούρθια εκτιμάται πως το 2015, σύμφωνα με τα τελευταία διαθέσιμα στατιστικά στοιχεία, περίπου 2.750 άνθρωποι έφυγαν από τη ζωή από αιτίες που σχετίζονται με το κάπνισμα.

Το Περιφερειακό Σχέδιο Δράσης που σχεδιάζει να δρομολογήσει η Μούρθια θα κινηθεί πάνω σε τρεις άξονες: την κοινωνική κι εκπαιδευτική δράση, την επιβοηθητική συνδρομή και το θεσμικό πλαίσιο.

Στο πλαίσιο του πρώτο άξονα προβλέπονται εκστρατείες ενημέρωσης κι ευαισθητοποίησης για τους κινδύνους που εγκυμονεί το κάπνισμα, με τη δημιουργία Αθλητικών Κέντρων όπου θα απαγορεύεται το κάπνισμα και στους ανοικτούς χώρους, οργανωμένων παραλιών «ελεύθερων από καπνό» και το πρόγραμμα Argos για την πρόληψη του καπνίσματος, της κατανάλωσης οινοπνευματωδών και κάνναβης από εφήβους.

Στο δεύτερο σκέλος εντάσσονται οι επαγγελματίες του κλάδου της υγείας που θα πρέπει να δίνουν το παράδειγμα στον υπόλοιπο πληθυσμό, καθώς, όπως τόνισε ο Βιλιέγας, «οι επαγγελματίες της υγείας έχουμε μία δημόσια ευθύνη απέναντι σε ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα της δημόσιας υγείας της εποχής μας, όπως ακριβώς έχουν και οι καθηγητές απέναντι στους μαθητές τους».

Στην επιβοηθητική συνδρομή θα ενταχθούν υπηρεσίες στο πλαίσιο της Στρατηγικής για την Απεξάρτηση από το Κάπνισμα και η λειτουργία προγραμμάτων κατά του καπνίσματος για ανθρώπους που έχουν εισαχθεί στα δημόσια κι ιδιωτικά νοσοκομεία της περιοχής, που διαβιώνουν σε ευαίσθητες περιοχές, ή στο ευρύτερο υγειονομικό περιβάλλον για τη διαχείριση του προβλήματος του παθητικού καπνίσματος.

Πηγή: El Publico, La Cronica, ΑΠΕ

Τελευταία ενημέρωση: Παρασκευή, 2 Φεβρουαρίου 2018, 09:00