Ισπανία: Οι Σοσιαλιστές οδεύουν να αναδειχθούν πρώτο κόμμα στις βουλευτικές εκλογές της 28ης Απριλίου

Πρώτη καταχώρηση: Δευτέρα, 8 Απριλίου 2019, 02:43
Ισπανία: Οι Σοσιαλιστές οδεύουν να αναδειχθούν πρώτο κόμμα στις βουλευτικές εκλογές της 28ης Απριλίου

Το Σοσιαλιστικό Κόμμα της Ισπανίας (PSOE) οδεύει να αναδειχθεί πρώτο κόμμα στις πρόωρες βουλευτικές εκλογές της 28ης Απριλίου, συγκεντρώνοντας το 31,1% των ψήφων, σύμφωνα με δημοσκόπηση του ινστιτούτου GAD3 που διενεργήθηκε για λογαριασμό της εφημερίδας ABC και δημοσιεύεται στο φύλλο της που κυκλοφορεί σήμερα Δευτέρα.

Το ποσοστό αυτό σημαίνει ότι οι Σοσιαλιστές θα καταλάβουν από 137 ως 139 έδρες στο ισπανικό κοινοβούλιο επί συνόλου 350, δηλαδή δεν θα διαθέτουν πλειοψηφία.

Η δυνητική συμμαχία τριών παρατάξεων της ισπανικής δεξιάς, του Λαϊκού Κόμματος (PP), των Πολιτών (Ciudadanos) και του ακροδεξιού Vox, οδεύει κατά την ίδια δημοσκόπηση να συγκεντρώσει το 45,6% των ψήφων και να καταλάβει από 149 ως 158 έδρες, πράγμα που επίσης σημαίνει ότι δεν θα συγκεντρώσει τις 176 έδρες που απαιτούνται για την πλειοψηφία.

Ο ηγέτης των Σοσιαλιστών, ο Πέδρο Σάντσεθ, θα μπορέσει να επανεκλεγεί πρωθυπουργός εάν καταφέρει να εξασφαλίσει την πλειοψηφία των εδρών με την υποστήριξη του κόμματος Podemos («Μπορούμε») της ριζοσπαστικής αριστεράς και τοπικών, εθνικιστικών παρατάξεων από τη Βαλένθια και τη Χώρα των Βάσκων.

Ο Σάντσεθ θα μπορούσε επίσης να επιδιώξει μια συμμαχία με τους Πολίτες, όμως το κεντροδεξιό κόμμα απορρίπτει κάθε συμφωνία με τους Σοσιαλιστές.

Τελευταία ενημέρωση: Δευτέρα, 8 Απριλίου 2019, 02:43