Ισπανία: Υπό πτώχευση ο κολοσσός της Fagor

Πρώτη καταχώρηση: Πέμπτη, 14 Νοεμβρίου 2013, 03:19
Ισπανία: Υπό πτώχευση ο κολοσσός της Fagor
Η ισπανική εταιρεία κατασκευής ηλεκτρικών συσκευών, Fagor, υπέβαλε αίτημα υπαγωγής στις διατάξεις του πτωχευτικού κώδικα, αφού απέτυχε να εξασφαλίσει την απαραίτητη χρηματοδότηση για να συνεχίσει την λειτουργία της, όπως ανακοίνωσε ο επικεφαλής της, Σέρχιο Τρεβίνο.

Η εταιρεία, η πέμπτη μεγαλύτερη κατασκευάστρια οικιακών συσκευών στην Ευρώπη, αναζητούσε το τελευταίο διάστημα χρηματοδότηση 170 εκατ. ευρώ, καθώς βρισκόταν στα όρια της χρεωκοπίας.

Οι θυγατρικές της Fagor στην Πολωνία (Fagor Mastercook, με 1.400 υπαλλήλους) και στην Γαλλία (FagorBrandt, με 1.800 υπαλλήλους) είχαν ήδη υποβάλει αιτήσεις προστασίας από τους πιστωτές τους, την 31η Οκτωβρίου και την 6η Νοεμβρίου αντίστοιχα.

Η βασκική κατασκευάστρια ψυγείων, πλυντηρίων και άλλων συσκευών, διαθέτει 12 εργοστάσια και απασχολεί περίπου 5.700 ανθρώπους σε διεθνές επίπεδο, περιλαμβανομένων 2.000 στη Χώρα των Βάσκων και πολλών χιλιάδων στην Ευρώπη.

Οι πωλήσεις της Fagor είχαν υποστεί κατακόρυφη πτώση και τα χρέη της εκθετική αύξηση - ανήλθαν σε 800 εκατ. ευρώ - κατά την διάρκεια της εξαετούς οικονομικής κρίσης στην Ισπανία, που σημαδεύτηκε από την έκρηξη της φούσκας των ακινήτων, η οποία διήρκεσε μία δεκαετία.

Η είδηση χαρακτηρίστηκε ιδιαίτερα άσχημη για την Χώρα των Βάσκων όπου - χάρη στον δυναμισμό πολλών επιχειρήσεων - το ποσοστό ανεργίας που πλήττει την Ισπανία είναι χαρακτηριστικά χαμηλότερο, καθώς στην περιφέρεια αυτή φθάνει μόλις το 15,84%, όταν στο σύνολο της χώρας το 25,98%.

Τελευταία ενημέρωση: Πέμπτη, 14 Νοεμβρίου 2013, 03:25