Ισπανία: Με τζόγο θα αντιμετωπίσει την κρίση…

Πρώτη καταχώρηση: Πέμπτη, 18 Οκτωβρίου 2012, 12:41
Ισπανία: Με τζόγο θα αντιμετωπίσει την κρίση…
Ένα μικρό Λας Βέγκας με 6 καζίνο, 12 ξενοδοχεία και άλλα έργα υποδομής θ' αποκτήσει σε λίγα χρόνια η Μαδρίτη. Η «Κοινωνία των Πολιτών» αντιδρά και καταγγέλλει ξεπούλημα χωρίς βιώσιμη ανάπτυξη.

Το κυπριακό «όχι» έστειλε τον Αμερικανό μεγαλοεπιχειρηματία Σίλντον Άντελσον στην Ισπανία και συγκεκριμένα στα προάστια της Μαδρίτης, στην οποία θα κατευθυνθεί η ύψους 35 δισ. δολαρίων επένδυση. Το κόστος κατασκευής αναμένεται να υπερβεί τα 22 δισ. ευρώ. Ένα μίνι Λας Βέγκας στην Ιβηρική Χερσόνησο υπόσχεται η αμερικανική εταιρεία του Σίλντον Άντελσον. Πρόκειται για μια γιγαντιαία επένδυση, η οποία, σύμφωνα με τον δήμαρχο του προαστίου Αλκορκόν, Ντάβιντ Πέρεζ, θα λύσει πολλά προβλήματα στην μαστιζόμενη από την κρίση Μαδρίτη.

«Η φούσκα του φαραωνικού Eurovegas»

«Μόνο στην πρώτη φάση της κατασκευής θα δημιουργηθούν 20 χιλιάδες θέσεις εργασίας και αυτό καταδεικνύει την απίστευτη οικονομική δυναμική της επένδυσης. Στην επόμενη φάση, όταν αρχίσει να λειτουργεί το συγκρότημα, ο αριθμός των θέσεων εργασίας θα δεκαπλασιαστεί» επισημαίνει ο κ. Πέρεζ.

Ωστόσο, το γιγαντιαίο αυτό επενδυτικό πρότζεκτ δεν έχει μόνο φίλους. Πριν ακόμη οι γκρουπιέρηδες πιάσουν δουλειά, πρωτοβουλίες πολιτών και οικολογικές οργανώσεις αντιδρούν στο ευρωπαϊκό Λας Βέγκας και απαιτούν να ακυρωθούν εδώ και τώρα οι σχετικές συμβάσεις. Η πρωτοβουλία «Eurovegas No» κινητοποιεί τους κατοίκους, διοργανώνει εκδηλώσεις και πληροφορεί τους πολίτες μέσω Διαδικτύου και των μέσων ενημέρωσης για τις «σκοτεινές πλευρές» του πρότζεκτ, υποστηρίζοντας ότι μετά τη φούσκα των ακινήτων έρχεται η «φούσκα του φαραωνικού Eurovegas».

«Επικρίνουμε το πρότζεκτ επειδή με αυτό αποδεικνύεται ότι συνεχίζεται το οικονομικό μοντέλο που μας έφερε στην κρίση. Δεν πιστεύουμε ότι με αυτού του είδους τη μη βιώσιμη ανάπτυξη θα βγούμε από την κρίση. Το αντίθετο, η κρίση βαθαίνει» λέει η Άνα Ρεβουέλτα, εκπρόσωπος της «Eurovegas No».

«Να πάρει ζωή ο κατασκευαστικός κλάδος»

Η Ισπανίδα ακτιβίστρια κάνει λόγο για έλλειψη διαφάνειας στη διαδικασία της επένδυσης. Οι πολίτες, υποστηρίζει, δεν έχουν ιδέα για το τι ακριβώς θα γίνει. Οι θέσεις εργασίας που θα δημιουργηθούν θα είναι κακοπληρωμένες και με το μίνιμουμ της κοινωνικής ασφάλισης, καταγγέλλει η Άνα Ρεβουέλτα και τονίζει ότι μόνο το ένα τρίτο του κόστους της επένδυσης θα καλυφθεί από την αμερικανική εταιρεία, ενώ τα υπόλοιπα κεφάλαια θα διατεθούν από τις τράπεζες. Αυτό, όμως, ελάχιστα ανησυχεί τους εργολάβους που περιμένουν κομμάτι από την «πίτα». Ένας από αυτούς, ο Χοσέ Αντόνιο, δεν βλέπει την ώρα να αρχίσουν δουλειά οι μπουλντόζες. «Φυσικά και θα ήταν φανταστικό, εάν άρχιζε το πρότζεκτ. Με την ανεργία που υπάρχει είναι απαραίτητο να δημιουργηθούν δουλειές, να πάρει ζωή ο κατασκευαστικός κλάδος» λέει ο Ισπανός εργολάβος.

«Δίνουμε ώθηση στον τουρισμό…»

Η έναρξη της κατασκευής έχει οριστεί για το 2016 και τα εγκαίνια προβλέπεται να γίνουν το 2022. Η εταιρεία Las Vegas Sands φιλοδοξεί πάντως, μετά την Ασία και την Αμερική, να βάλει πόδι και στην Ευρώπη. Όπως λέει ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας Μάικ Λίβεν: «Διασφαλίζουμε στο κράτος έσοδα και στον πληθυσμό θέσεις εργασίας. Δίνουμε ώθηση στον τουρισμό, στον κλάδο της ψυχαγωγίας. Επενδύουμε σε χώρες όπως η Ιαπωνία, η Κορέα, το Βιετνάμ και τώρα και στην Ισπανία. Αυτό είναι τα πεδίο της δραστηριότητάς μας».

Τελευταία ενημέρωση: Πέμπτη, 18 Οκτωβρίου 2012, 13:36