Ο ηγέτης του Σοσιαλιστικού κόμματος (PSOE) της Ισπανίας Πέδρο Σάντσεθ θα παρουσιάσει την Τρίτη ένα σχέδιο με την ελπίδα ότι θα πείσει τη ριζοσπαστική αριστερά του Unidas Podemos να στηρίξει την ύστατη προσπάθειά του για τον σχηματισμό κυβέρνησης, ώστε να αποφευθεί η εκ νέου προσφυγή στις κάλπες.

“Δεν χρειάζεται να προσφύγουμε στις κάλπες” είπε ο Σάντσεθ σε συνέντευξη που παραχώρησε στην εφημερίδα El Pais.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Τον Ιούλιο, ο Σοσιαλιστής πρωθυπουργός απέτυχε δύο φορές να εξασφαλίσει τη στήριξη του κοινοβουλίου, αφού κατέρρευσαν οι συνομιλίες με το Podemos. Αν δεν καταφέρει να σχηματίσει νέα κυβέρνηση μέχρι τις 23 Σεπτεμβρίου, η χώρα θα οδηγηθεί σε εκλογές, στις 10 Νοεμβρίου.

Μιλώντας στην El Pais, είπε ότι υπάρχει εναλλακτική λύση, αντί για τις εκλογές, η οποία είναι μια κυβέρνηση με κοινό προοδευτικό πρόγραμμα, “μια διαφορετική επιλογή από εκείνην που προτάθηκε αρχικά από το PSOE και το Unidas Podemos”. Την Τρίτη “θα παρουσιάσουμε ένα πρόγραμμα στον λαό και, ιδίως, στο Unidas Podemos προκειμένου να μπορέσουμε να βρούμε την αναγκαία στήριξη”, πρόσθεσε.

Την περασμένη εβδομάδα πάντως, το PSOE απέρριψε μια πρόταση του Podemos για τον σχηματισμό κυβέρνησης συνασπισμού, λέγοντας ότι δεν μπορεί να εμπιστευτεί έναν τέτοιο εταίρο.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ακόμη και αν τα δύο κόμματα συμβιβάσουν τις διαφορές τους, θα χρειαστούν τη συνεργασία μικρότερων κομμάτων για να κυβερνήσουν.

Μολονότι ο Σάντσεθ δηλώνει ότι υπάρχει ακόμη πολύς χρόνος για να επιτευχθεί συμφωνία, ο ηγέτης του Podemos Πάμπλο Ιγκλέσιας έγραψε το Σάββατο στο Twitter ότι οι Σοσιαλιστές δεν τον προσέγγισαν τον Αύγουστο και δεν έχει προγραμματιστεί να συναντηθούν μέχρι και τις 10 Σεπτεμβρίου.

Μια δημοσκόπηση της Sigma Dos που δημοσιεύεται σήμερα στην εφημερίδα El Mundo δείχνει ότι το 55% των Ισπανών θέλουν τον σχηματισμό κυβέρνησης συνασπισμού μεταξύ των δύο κομμάτων. Μια άλλη δημοσκόπηση, της εταιρείας NC για την La Razon, δείχνει ότι σχεδόν οι μισοί ψηφοφόροι (48,4%) δεν θέλουν νέες εκλογές.

Ο Σάντσεθ επανέλαβε επίσης την έκκλησή του στο συντηρητικό Λαϊκό Κόμμα και το κεντροδεξιό Ciudadanos να απέχουν από την ψηφοφορία στο κοινοβούλιο, ώστε να καταφέρει εκείνος να σχηματίσει κυβέρνηση. “Εάν τελικά χρειαστεί να πάμε σε εκλογές στις 10 Νοεμβρίου (…) είμαι πεπεισμένος ότι οι προοδευτικοί αυτής της χώρας θα στοιχηματίσουν στο Σοσιαλιστικό Κόμμα”, κατέληξε.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης