Σε ανυπέρβλητο εμπόδιο εξελίσσεται για τον Iσπανό πρωθυπουργό Σάντσεθ η διασφάλιση της ψήφου εμπιστοσύνης του κοινοβουλίου. Ενδεχόμενη δεύτερη ήττα σήμερα ανοίγει τον δρόμο για νέα πρόωρη προσφυγή στις κάλπες.

Και αυτό μόλις λίγους μήνες μετά τις εκλογές της 28ης Απριλίου, τις οποίες είχε κερδίσει μεν το κυβερνών σοσιαλδημοκρατικό κόμμα PSOE, χωρίς ωστόσο να αποσπάσει την απόλυτη πλειοψηφία για τον σχηματισμό μιας αυτοδύναμης σταθερής κυβέρνησης. Από το περασμένο καλοκαίρι, οπότε και είχε προκαλέσει την κατάρρευση της κυβέρνησης του προκατόχου του Ραχόι, ο Πέδρο Σάντσεθ ηγείται κυβέρνησης μειοψηφίας. Ο ίδιος προκήρυξε πρόωρες εκλογές τον περασμένο Φεβρουάριο μετά την απόρριψη του σχεδίου προϋπολογισμού από τη Βουλή.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Κατά την προχθεσινή πρώτη ψηφοφορία για την παροχή ψήφου εμπιστοσύνης ο πρωθυπουργός δεν κατάφερε να συγκεντρώσει την απαιτούμενη απόλυτη πλειοψηφία. Κατά τον σημερινό δεύτερο γύρο αρκεί μεν η απλή πλειοψηφία των βουλευτών, εντούτοις ακόμη και αυτό φαντάζει πλέον εξαιρετικά δύσκολο. Όπως σημειώνει η Σοφία Καρδενάλ, καθηγήτρια Πολιτικής Επιστήμης στο Ανοιχτό Πανεπιστήμιο της Καταλονίας: «Ο κύριος λόγος είναι ότι το Σοσιαλιστικό Κόμμα προτιμά να σχηματίσει κυβέρνηση μόνο του, διότι αυτό επιτρέπει στον Σάντσεθ να προχωρά σε ad hoc συμμαχίες με άλλα κόμματα, χωρίς να πρέπει να αποκλίνει ιδιαίτερα από τον χώρο του κέντρου. Από την απαρχή της μεταπολίτευσης ουδέποτε σχηματίστηκε στην Ισπανία κυβέρνηση συνασπισμού».

Νέες εκλογές το φθινόπωρο;

Η συγκρότηση κυβέρνησης συνεργασίας ήταν όμως αυτήν τη φορά ο στόχος, τουλάχιστον κατά τα φαινόμενα. Μέχρι αργά χθες το βράδυ οι σοσιαλδημοκράτες διαπραγματεύονταν με το ριζοσπαστικό κίνημα των Podemos για τον σχηματισμό κυβέρνησης. Σύμφωνα με συγκλίνουσες εκτιμήσεις αναλυτών ωστόσο, οι πιθανότητες να βρουν οι δύο πλευρές την ύστατη στιγμή κοινό παρονομαστή προκειμένου να αρθεί το πολιτικό αδιέξοδο είναι μηδαμινές.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Βουλευτής του αριστερού κόμματος δήλωσε το πρωί της Πέμπτης ότι οι Podemos δεν πρόκειται να στηρίξουν τον Σάτσεθ κατά τη σημερινή ψηφοφορία, εκτός κι αν υπάρξει υπαναχώρηση του πρωθυπουργού. Οι μεγαλύτερες διαφωνίες μεταξύ των δύο πλευρών αφορούν στην κατανομή των χαρτοφυλακίων, με τους Podemos να επιμένουν σε υπουργεία που παρουσιάζουν έντονο κοινωνικό ενδιαφέρον. Η ίδια εκτίμησε, ωστόσο, ότι μέχρι τον Σεπτέμβριο υπάρχει αρκετός χρόνος για περαιτέρω διαπραγματεύσεις.

Νέα παράταση πέραν του Σεπτεμβρίου ωστόσο δεν προβλέπεται. Το αργότερο δύο μήνες μετά την πρώτη ψηφοφορία στην ισπανική Βουλή ο βασιλιάς Φίλιππος υποχρεούται να προκηρύξει πρόωρες εκλογές. Εν προκειμένω η καταληκτική ημερομηνία είναι η 24η Σεπτεμβρίου.

Το σενάριο και δεύτερης κάλπης εντός εξαμήνου, ωστόσο, προκαλεί μεγάλη δυσαρέσκεια στους πολίτες. «Νομίζω ότι είναι θεμιτό τα κόμματα να διεξάγουν συνομιλίες προκειμένου να πετυχαίνουν συναινετικές λύσεις» λέει μια πολίτης. «Ωστόσο, εάν παρά ταύτα οδηγηθούμε σε νέες εκλογές, τότε οι συνομιλίες αυτές είναι χάσιμο χρόνου και χρημάτων».

Πηγή: Deutsche Welle

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης