Ο ηγέτης των Σοσιαλιστών (PSOE) Πέδρο Σάντσεθ άφησε να εννοηθεί χθες ότι θα παραιτηθεί εάν η ομοσπονδιακή επιτροπή του κόμματος ταχθεί σήμερα Σάββατο εναντίον του και υπέρ της αποχής στην επικείμενη ψηφοφορία για την χορήγηση ψήφου εμπιστοσύνης, προκειμένου ο υπηρεσιακός συντηρητικός πρωθυπουργός Μαριάνο Ραχόι να μείνει στην εξουσία.

Οι Σοσιαλιστές, το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης της Ισπανίας, βρίσκονται σε κρίση, με την ηγεσία τους διχασμένη καθώς τα 17 από τα 38 μέλη της ομοσπονδιακής εκτελεστικής επιτροπής του PSOE παραιτήθηκαν την Τετάρτη και απαίτησαν ο Σάντσεθ να αποχωρήσει προκειμένου να αρθεί το πολιτικό αδιέξοδο στη χώρα, το οποίο διαρκεί εννιά μήνες.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο Σάντσεθ εναντιώνεται στον σχηματισμό κυβέρνησης μειοψηφίας υπό τον Ραχόι και το Λαϊκό Κόμμα (PP)—το οποίο κατέλαβε μεν την πρώτη θέση αλλά χωρίς αυτοδυναμία στις δύο τελευταίες εκλογικές αναμετρήσεις—κι έχει αποτρέψει τις επανειλημμένες προσπάθειες να αποκτήσει η χώρα νέα κυβέρνηση, με αποτέλεσμα να είναι πιθανή η προκήρυξη νέων εκλογών, τον Δεκέμβριο.

Στις πρώτες του δηλώσεις μετά τις παραιτήσεις, ο 44χρονος Σάντσεθ είπε κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε χθες πως δεν θα συμφωνήσει ποτέ στην αποχή των βουλευτών του κόμματος και ότι θα ταχθεί υπέρ της προκήρυξης νέας διαδικασίας για την εκλογή αρχηγού του κόμματος, που πιθανότατα θα κερδίσει ο ίδιος.

«Αν η ομοσπονδιακή επιτροπή αποφασίσει ότι είναι απαραίτητη η αποχή, δεν μπορώ να εφαρμόσω μια απόφαση με την οποία δεν συμφωνώ», υπογράμμισε.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Δεν είναι σαφές εάν αυτό σημαίνει ότι ο Σάντσεθ θα υποβάλει την παραίτησή του. Ο ηγέτης του Σοσιαλιστικού και Εργατικού Κόμματος της Ισπανίας δεν δέχθηκε να απαντήσει σε ερωτήσεις.

Οι αντάρτες στις τάξεις του PSOE ελπίζουν ότι η απομάκρυνση του Σάντσεθ, επί των ημερών του οποίου στην ηγεσία του κόμματος τα ποσοστά του υποχώρησαν, θα τους επιτρέψει να αναζητήσουν τρόπους άρσης του πολιτικού αδιεξόδου που διαρκεί από τα τέλη του Δεκεμβρίου του 2015, πιθανόν με την αποχή των 85 σοσιαλιστών βουλευτών (επί του συνόλου των 330) στη διαδικασία χορήγησης ψήφου εμπιστοσύνης ώστε ο Ραχόι να αναλάβει δεύτερη θητεία στο αξίωμα του πρωθυπουργού.

Για τον Σάντσεθ, η σημερινή ψηφοφορία είναι «αποφασιστικής» σημασίας και εάν αποφασιστεί να επιτραπεί ο σχηματισμός κυβέρνησης υπό την ηγεσία της δεξιάς θα πρόκειται για «ένα σφάλμα για τα εκατομμύρια των προοδευτικών ψηφοφόρων».

«Η Ισπανία δεν αξίζει άλλα τέσσερα χρόνια με έναν επικεφαλής της κυβέρνησης που λέει συστηματικά ψέματα στην ισπανική κοινωνία», επέμεινε, αναφερόμενος στις υποθέσεις διαφθοράς και την οικονομική κρίση και την επιδείνωση των ανισοτήτων που σημάδεψαν την πρώτη θητεία του Ραχόι.

Ο Σάντσεθ και οι υποστηρικτές του θα προτιμούσαν να σχηματιστεί μια κυβέρνηση με την υποστήριξη του Podemos, που όμως θα χρειαζόταν επίσης την στήριξη των αυτονομιστών της Καταλονίας και της Χώρας των Βάσκων. Για τους εσωκομματικούς του αντιπάλους αυτό είναι αδιανόητο, καθώς διακινδυνεύει την ενότητα της Ισπανίας.

Η στρατηγική του Σάντσεθ, να επιδιώξει μια νέα διαδικασία εκλογής αρχηγού των Σοσιαλιστών, παραπέμπει σε εκείνη του ηγέτη των Εργατικών στη Βρετανία, Τζέρεμι Κόρμπιν, ο οποίος κέρδισε την αναμέτρηση με τους αντιπάλους του χάρη στην υποστήριξη της βάσης.

Πηγή: ΑΠΕ

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης