Η Europol, η ευρωπαϊκή αστυνομική υπηρεσία, ανακοίνωσε σήμερα Τετάρτη ότι συνέδραμε στη σύλληψη 10 χάκερ για τους οποίους υπήρχαν υποψίες ότι έκλεψαν 100 εκατ. δολάρια σε κρυπτονόμισμα σε επιθέσεις «αντικατάστασης καρτών SIM» που επέτρεψαν στους υπόπτους να αποκτήσουν πρόσβαση στα τηλέφωνα των θυμάτων τους.

«Οι επιθέσεις που ενορχηστρώθηκαν από αυτή την εγκληματική οργάνωση στοχοποίησαν χιλιάδες θύματα καθ’ όλη τη διάρκεια του 2020, μεταξύ των οποίων διάσημους influencers στο διαδίκτυο, σταρ του αθλητισμού, μουσικούς και τις οικογένειές τους» ανέφερε η υπηρεσία σε ανακοίνωση.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Οι συλλήψεις έγιναν ύστερα από έρευνα με τη συνεργασία των αρχών από τη Βρετανία, τις ΗΠΑ, το Βέλγιο, τη Μάλτα και τον Καναδά, σύμφωνα με τη Europol.

Σε μια επίθεση αντικατάστασης SIM, οι κακοποιοί μπορούν να εξασφαλίσουν τον έλεγχο μιας κάρτας SIM, ενός μικρού τσιπ που βρίσκεται στα κινητά τηλέφωνα και χρησιμοποιείται για την ταυτοποίηση ενός πελάτη σε ένα τηλεπικοινωνιακό δίκτυο. Συνήθως, μια τηλεφωνική εταιρεία εξαπατάται στο να απενεργοποιήσει μια κάρτα SIM και να μεταφέρει τις λειτουργίες της σε μία κάρτα που ελέγχουν οι χάκερ.

«Αυτό έδωσε (στους χάκερ) τη δυνατότητα να κλέψουν χρήματα, κρυπτονομίσματα και προσωπικές πληροφορίες, συμπεριλαμβανομένων επαφών συγχρονισμένων με online λογαριασμούς» ανέφερε η Europol. «Υπέκλεψαν επίσης λογαριασμούς μέσων κοινωνικής δικτύωσης για να αναρτήσουν περιεχόμενο και να στείλουν μηνύματα προσποιούμενοι ότι ήταν το θύμα» πρόσθεσε.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η Europol δεν ταυτοποίησε τα θύματα ούτε διευκρίνισε πού έγιναν οι συλλήψεις.

 

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης