Τους 23 φτάνουν μέχρι στιγμής, οι τραυματίες από τις από τις συγκρούσεις που ξέσπασαν σήμερα στη Μαδρίτη ανάμεσα στους ανθρακωρύχους και αστυνομικούς, όταν μια ομάδα διαδηλωτών πέταξε πέτρες και μπουκάλια κατά των αστυνομικών για την αντιμετώπιση των ταραχών, οι οποίοι προσπαθούσαν να διαλύσουν τη διαδήλωση.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Μεταξύ των τραυματισμένων, οι 20 τραυματίστηκαν στις συγκρούσεις μεταξύ των διαδηλωτών και της αστυνομίας, που έλαβαν χώρα έξω από το υπουργείο Βιομηχανίας, όπου συγκεντρώθηκαν χιλιάδες εργαζόμενοι των ορυχείων στην Αστούριας (Βόρεια Ισπανία), διαμαρτυρόμενοι για την περικοπή των δημόσιων επιχορηγήσεων στον τομέα τους, η οποία σηματοδοτεί, σύμφωνα με τους ίδιους, «τον θάνατο των ορυχείων» στη χώρα.

Εκ των τραυματιών, οι 12 είναι ανθρακωρύχοι, επτά αστυνομικοί. Οι πέντε έφεραν μώλωπες και διαστρέμματα, ενώ κανείς δεν έχει τραυματιστεί σοβαρά.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Οι ανθρακωρύχοι έφτασαν στην ισπανική πρωτεύουσα την Τρίτη διανύοντας 430 χλμ. «μάυρης πορείας» σε διαμαρτυρία για την κυβερνητική απόφαση να περικοπούν κατά 63% οι επιχορηγήσεις του τομέα.

«Η πορεία ήταν δύσκολη, 20 ημέρες πεζοπορίας χωρίς διακοπή, με πολλούς τραυματισμούς στο δρόμο», δήλωσε ο διαδηλωτής Αλμπέρτο Φλόρες, ο οποίος μαζί με άλλους 400 ανθρακωρύχους ξεκίνησε τη «μαύρη πορεία» από τα ανθρακωρυχεία των Αστουριών, της Καστίλλης, της Λεόν και της Αραγονίας. Από τα ισπανικά ανθρακωρυχεία, περίπου 40 εξακολουθούν να λειτουργούν, κυρίως στον Βορρά.

Υπενθυμίζεται ότι η ισπανική κυβέρνηση αποφάσισε να μειώσει από 301 εκατομμύρια ευρώ το 2011 σε 111 εκατομμύρια φέτος τις επιχορηγήσεις στον τομέα αυτόν.

Επιμέλεια: Μαριάννα Μαρμαρά

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης