Οι ηγέτες του ισπανικού Σοσιαλιστικού Εργατικού Κόμματος (PSOE) και πρωθυπουργός της χώρας Πέδρο Σάντσεθ και των Podemos Πάβλο Ιγκλέσιας κατέληξαν χθες το βράδυ σε μία κατ’ αρχήν συμφωνία για τη σύνταξη του προϋπολογισμού.
Οι δύο πολιτικοί συναντήθηκαν στην έδρα της κυβέρνησης στη Μονκλόα, προκειμένου να βάλουν τις τελικές πινελιές στο προσχέδιο για τα δημοσιονομικά του κράτους, που η κυβέρνηση Σάντσεθ θα υποβάλει την προσεχή Δευτέρα στην Ε.Ε.
Πηγές προσκείμενες στις διαπραγματεύσεις τονίζουν πως και το κεντροαριστερό καταλανικό αυτονομιστικό κόμμα ERC συμφωνεί με το περιεχόμενο των μέτρων και ενδέχεται να υπερψηφίσει τον προϋπολογισμό, παρ’ όλα αυτά τα τρία κόμματα ακόμη δεν συγκεντρώνουν την απαραίτητη πλειοψηφία για την έγκρισή του στο Κοινοβούλιο.
Οι ίδιες πηγές προσθέτουν πως οι Podemos λειτούργησαν ως μεσολαβητής ώστε και οι Καταλανοί αυτονομιστές να υπαναχωρήσουν από την καταστατική τους άρνηση να εγκρίνουν τον προϋπολογισμό, όσο δεν λύνεται η δικαστική δίωξη και φυλάκιση των αυτονομιστών Καταλανών βουλευτών.

Όπως μεταδίδει το ισπανικό πρακτορείο ΕFE, οι Σάντσεθ και Ιγκλέσιας συγκεκριμενοποίησαν τις τελευταίες εκκρεμότητες του προσχεδίου, τις πλήρεις λεπτομέρειες του οποίου θα παρουσιάσει η κυβέρνηση σήμερα.

Το πιο ακανθώδες από τα ζητήματα που εκλήθησαν να λύσουν ήταν αυτό της στέγασης και της πολιτικής για τα ενοίκια, εν τέλει όμως κατέστη δυνατόν τα δύο μέρη να έλθουν σε μία σολομώντεια λύση.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης