Η ισπανική αστυνομία συνέλαβε σήμερα στο Ιρούν, στην Εουσκάντι (Χώρα των Βάσκων) έναν ύποπτο ως μέλος της βασκικής αυτονομιστικής οργάνωσης ΕΤΑ, ο οποίος φυγοδικούσε από το 1995 και για τον οποίο είχε εκδώσει ένταλμα σύλληψης και η Γαλλία για συμμετοχή του στην ένοπλη οργάνωση, ανακοίνωσε το υπουργείο Εσωτερικών.

Το ένταλμα κατά του Χον Ινιάκι Πέρεθ Αραμπούρου είχε εκδοθεί από τη Γαλλία το 2005.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του ισπανικού υπουργείου, ο συλληφθείς είχε διαφύγει «μετά τη συμμετοχή του μαζί με άλλα άτομα στη ρίψη βομβών μολότοφ κατά περιπόλου της Ερτθάινθα (βασκικής αστυνομίας)», σε ένα επεισόδιο στο οποίο είχαν τραυματιστεί πέντε άνθρωποι.

Ο Πέρεθ Αραμπούρου είχα καταδικασθεί το 2000 σε τριετή φυλάκιση από παρισινό δικαστήριο για «συνεργασία με κακοποιούς με στόχο την τέλεση τρομοκρατικής πράξης».

Το 2001 η ΕΕ τον είχε συμπεριλάβει σε κατάλογο υπόπτων που καταζητούνται για τρομοκρατία, ενώ από το 2002 συγκαταλέγεται και στον κατάλογο των ατόμων για τα οποία το αμερικανικό υπουργείο Οικονομικών ζητεί να παγώσουν οι τραπεζικοί λογαριασμοί τους.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Οι συλλήψεις μελών της ΕΤΑ έχουν πολλαπλασιασθεί από τις αρχές του έτους. Η οργάνωση είχε ανακοινώσει –στις 20 Οκτωβρίου 2011-ότι τερματίζει την ένοπλη βία. Παρ’ ότι λιγοστά μέλη της παραμένουν ακόμη ελεύθερα, η οργάνωση αρνείται να παραδώσει τα όπλα και να διαλυθεί, όπως αξιώνουν η Ισπανία και η Γαλλία.

Επιμέλεια: Xρήστος Μαζάνης

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης