Μετά το άκαρπο αποτέλεσμα των εκλογών στην Ισπανία, η νέα κυβέρνηση, αφού «ορθοποδήσει», θα χρειασθεί να αντιμετωπίσει επείγοντα και κρίσιμα ζητήματα, όπως αυτά που αφορούν στην οικονομία της χώρας και την Καταλονία.

Σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις, ο σοσιαλιστής πρωθυπουργός Πέδρο Σάντσεθ δείχνει διατεθειμένος να κάνει τις παραχωρήσεις – ιδίως σε ό,τι αφορά στα κοινωνικά θέματα και στην εργασία -που απαιτούν οι Podemos, ενώ και ο ηγέτης της αριστερής παράταξης Πάβλο Ιγκλέσιας απέστειλε επιστολή στα μέλη του κόμματος, ενημερώνοντάς τα ότι θα χρειασθεί να βάλουν με τη σειρά τους «νερό στο κρασί τους» σε όποιες μαξιμαλιστικού τύπου μεταρρυθμίσεις.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο Σάντσεθ αναμένει πως η «καλοπιστία» των Podemos όσον αφορά στην Καταλονία θα βοηθήσει ώστε να ξεπερασθεί ο σκόπελος των εχθρικών διαθέσεων – τουλάχιστον του πρωτεύσαντος κόμματος στην αυτόνομη περιοχή, του κεντροαριστερού ERC- απέναντι στην κεντρική κυβέρνηση της Μαδρίτης. Άλλωστε, η ανάγκη ενός απευθείας διαλόγου με τους Καταλανούς – που θέτουν ως απαράβατο κανόνα για την όποια προσέγγιση τα κόμματα της Βαρκελώνης – αποτελούσε και το κύριο προεκλογικό μήνυμα του Ιγκλέσιας.

Ωστόσο, η πρώτη πράξη προγραμματικής συνεργασίας μεταξύ PSOE/Podemos θα πρέπει να αφορά στον προϋπολογισμό του ερχόμενου έτους, ο οποίος αφήνει μικρό περιθώριο για κοινωνικές επενδύσεις. Η προηγούμενη εμπειρία των διαπραγματεύσεων για τον προϋπολογισμό του 2019 οδηγεί στο συμπέρασμα ότι τα δύο κόμματα μπορούν να έλθουν σε μία συνεννόηση.

Πρώτα απ’ όλα η «προοδευτικής κοπής» κυβέρνηση θα πρέπει να στείλει ένα καθησυχαστικό μήνυμα στις Βρυξέλλες, αναφέροντας ότι τα νέα κοινωνικά μέτρα στα οποία θα καταλήξουν τα δύο κόμματα δεν πρόκειται να διαταράξουν τη συμφωνημένη δημοσιονομική ισορροπία.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ένα άλλο ακανθώδες ζήτημα για τις κυβερνητικές διαπραγματεύσεις είναι η εργασιακή μεταρρύθμιση. Σε αυτό το σημείο, οι Podemos – έχοντας και τη στήριξη των εργατικών συνδικάτων – επιδιώκουν την άρση της υπάρχουσας εργασιακής νομοθεσίας και την αναδιαπραγμάτευση της συλλογικής σύμβασης. Στο σημείο αυτό υπήρξε διαφωνία και στον προϋπολογισμό του 2019, με την νυν και μελλοντική υπουργό Οικονομικών, Νάδια Καλβίνιο -πρώην στέλεχος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής- να αποτελεί τον κύριο αντίπαλο της όποιας μεταρρύθμισης.

Πάντως, τα δύο κόμματα συμφωνούν όσον αφορά στην ανάγκη αναπροσαρμογής του ύψους των συντάξεων και ιδίως του κατώτατου ύψους τους. Ωστόσο, «αγκάθι» εξακολουθεί να συνιστά το θέμα της βιωσιμότητας, στο οποίο επιμένουν οι Σοσιαλιστές, αντίθετα με τους Podemos.

Ακόμη ένα σημαντικό σημείο διαφοράς των δύο κομμάτων είναι η εγγύηση των ενοικίων στη λαϊκή κατοικία. Μπορεί το PSOE και οι Podemos να συμφωνούν κατά βάση στο ότι πρέπει να υπάρξουν εγγυήσεις στα ενοίκια, να κατασκευασθούν νέες δημόσιες κατοικίες, ενώ τάσσονται και κατά της ιδιωτικοποίησης των ήδη υπαρχουσών δημόσιων κατοικιών, διαφωνούν ωστόσο στο ότι θα πρέπει να υπάρξει ρύθμιση και διατίμηση στα ενοίκια.

Τέλος, άλλο ένα σημείο αφορά στην προεκλογική θέση των Podemos για τη δημιουργία ενός κρατικού φορέα ενέργειας, ένα μέτρο που ουδέποτε περιλαμβανόταν στα σχέδια των Σοσιαλιστών και ενδέχεται να αποτελέσει ακόμη έναν σκόπελο. Πάντως, τα δύο κόμματα συμφωνούν στην ανάγκη για μείωση των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα, στο κλείσιμο των πυρηνικών σταθμών παραγωγής ενέργειας και στο πρόγραμμα για ενεργειακή αναβάθμιση των κατοικιών, όπως και στη δημιουργία «πράσινων» θέσεων εργασίας.

 

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης