Το ακροδεξιό κόμμα Vox, από τις 12 έδρες του οποίου εξαρτάται η σταθερότητα του κεντροδεξιού κυβερνητικού συνασπισμού στην αυτόνομη ισπανική περιφέρεια της Ανδαλουσίας, διεμήνυσε πως δεν πρόκειται να ψηφίσει τον προϋπολογισμό της περιοχής εάν σε αυτόν περιληφθούν κονδύλια για τη χρηματοδότηση των νόμων για την Ιστορική και Δημοκρατική Μνήμη και για την καταπολέμηση της βίας κατά των γυναικών.

Σε χθεσινή του συνέντευξη Τύπου, ο βουλευτής του Vox Ροδρίγο Αλόνσο διεμήνυσε πως το κόμμα του στόχο έχει την εμπέδωση της ισότητας για όλους τους πολίτες και δεν θα ανεχθεί να υπάρχουν νόμοι που κατ’ αυτόν προάγουν τις «ανισότητες».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο ίδιος πρόσθεσε πως, εάν η κυβερνητική συμμαχία του Λαϊκού Κόμματος (ΡΡ) και των Ciudadanos επιθυμεί να εγκρίνει τέτοιου είδους νομοσχέδια, θα πρέπει να αναζητήσει στήριγμα στους Σοσιαλιστές του PSOE ή τους Podemos.

Ο Αλόνσο τάχθηκε κατά της εκσκαφής των ομαδικών τάφων από την εποχή των φρανκικών εκκαθαρίσεων κατά τη διάρκεια του Εμφυλίου Πολέμου και στην εκταφή των οστών των «μελών της μίας πλευράς», τονίζοντας πως ο νόμος για την Ιστορική Μνήμη «προάγει ανισότητες», αγνοώντας τα θύματα της άλλης πλευράς, των οποίων οι οικείοι έχουν επίσης δικαίωμα να μάθουν πού βρίσκονται θαμμένοι. Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, στην Ανδαλουσία βρίσκονται 700 ομαδικοί τάφοι και υπάρχουν 45.000 δολοφονημένοι από τις δυνάμεις του Φράνκο.

Ο Αλόνσο απέρριψε επίσης τις δηλώσεις του πάπα Φραγκίσκου, που εγκολπώθηκε και η κυβέρνηση της Ανδαλουσίας, ο οποίος δήλωσε «πως μία κοινωνία δεν μπορεί να χαμογελάσει στο μέλλον έχοντας κρυμμένους τους νεκρούς της». Ο Αλόνσο τόνισε πως ο πάπας προέβη στις δηλώσεις αυτές, «όχι ως ποντίφικας, αλλά ως Αργεντινός ιερέας» και τόσο «από προσωπικής» όσο κι «από ιδεολογικής πλευράς δεν συμμεριζόμαστε πολλές απόψεις του».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η συμφωνία μεταξύ του ΡΡ και του Vox, που επέτρεψε στον Χουάνμα Μορένο να γίνει ο πρώτος μη Σοσιαλιστής κυβερνήτης της Ανδαλουσίας, δεν περιέχει καμία πρόβλεψη για τα κονδύλια που θα διατεθούν για την ημέρα μνήμης, ούτε και για τη βία κατά των γυναικών. Σχετικά με τον προϋπολογισμό, εκείνο που υπεγράφη αναφέρεται στην «οικονομική σταθερότητα, την επάρκεια και αποτελεσματικότητα ως πρώτιστα προτάγματα για τον δημοσιονομικό προγραμματισμό και την οικονομική διαχείριση των δημοσίων κονδυλίων».

Απαντώντας στο Vox, ο εκπρόσωπος του ΡΡ στο τοπικό Κοινοβούλιο, Χοσέ Αντόνιο Νιέτο, δήλωσε πως ο προϋπολογισμός της τοπικής κυβέρνησης για το 2019 θα περιλαμβάνει «με κάθε βεβαιότητα» κονδύλια για την εκτέλεση των νόμων για τη Δημοκρατική Μνήμη στην Ανδαλουσία και τη μάχη ενάντια στη βία κατά των γυναικών, και εξέφρασε την έκπληξή του που «ένα κόμμα που θέλει να είναι σοβαρό εστιάζει τις αποφάσεις του σε τόσο επουσιώδη και γενικόλογα ζητήματα». «Όποιος δεν συμφωνεί με τα μέτρα αυτά, που είναι θετικά για το σύνολο του λαού της Ανδαλουσίας, θα πρέπει να εξετάζει πολύ πιο διεξοδικά τα πράγματα, προτού αποφασίσει τι θα ψηφίσει» πρόσθεσε.

Πηγές: El Publico, Europa Press, ΑΠΕ-ΜΠΕ

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης