Ισπανία: Το Λαϊκό Κόμμα σχεδιάζει να «τιμωρήσει» τους Βάσκους για τη στάση τους στην πρόταση μομφής

Πρώτη καταχώρηση: Δευτέρα, 4 Ιουνίου 2018, 09:55
Ισπανία: Το Λαϊκό Κόμμα σχεδιάζει να «τιμωρήσει» τους Βάσκους για τη στάση τους στην πρόταση μομφής
Το απελθόν από την κυβέρνηση της Ισπανίας Λαϊκό Κόμμα (ΡΡ) σχεδιάζει να «τιμωρήσει» το βασκικό εθνικιστικό κόμμα PNV για τη στήριξη που παρείχε στην πρόταση μομφής των Σοσιαλιστών (PSOE), καταθέτοντας στη Γερουσία τροποποιήσεις στο νομοσχέδιο για τον προϋπολογισμό του 2018, που περιείχε ευνοϊκές ρυθμίσεις για την Εουσκάδι.

Με δεδομένο πως το ΡΡ διαθέτει την απόλυτη πλειοψηφία στην Άνω Βουλή, όπου εντός της εβδομάδος ξεκινά η συζήτηση για την τελική έγκριση του προϋπολογισμού, ο οποίος προβλέπει επενδύσεις ύψους 540 εκατ. ευρώ για την Εουσκάδι, το ΡΡ «θα καταθέσει εκείνες τις τροποποιήσεις που θεωρεί καλύτερες για τη βελτίωση του κειμένου», διεμήνυσε χθες η αναπληρώτρια γ.γ. Μελετών και Προγραμματισμού του κόμματος Ανδρέα Λέβι.

«Όσοι είναι υπεύθυνοι για το ότι προσυπέγραψαν την πρόταση μομφής με τις ψήφους των αυτονομιστικών κομμάτων, θα πρέπει επίσης να δείξουν την ίδια υπευθυνότητα αναλαμβάνοντας και την ευθύνη των πολιτικών του κ. (Πέδρο) Σάντσεθ» πρόσθεσε.

Ανώτερα στελέχη του κόμματος επιβεβαιώνουν στα μέσα ενημέρωσης πως το ΡΡ συζητεί αυτό το ενδεχόμενο, εντούτοις «δεν έχει ληφθεί ακόμη κάποια απόφαση».

Σε περίπτωση που οι τροποποιήσεις εγκριθούν στη Γερουσία θα πρέπει να επιστρέψει το νομοσχέδιο στη Βουλή, όπου το PNV είναι δύσκολο - δεδομένου του πολυκερματισμού των πολιτικών δυνάμεων - να καταφέρει να βρει συμμάχους για να εγκριθούν εκ νέου οι ευνοϊκές στους Βάσκους ρυθμίσεις.

Την ίδια στιγμή, με αυτόν τον τρόπο θα υπογραμμισθεί για ακόμη μία φορά η ισχνή κοινοβουλευτική επιρροή του PSOE, που καλείται να σχηματίσει κυβέρνηση με μόλις 84 βουλευτές, ενώ ταυτόχρονα τονίζεται η καθοριστική υπεροχή του ΡΡ στη Γερουσία.

Το σχέδιο για τμηματικές τροποποιήσεις επιτρέπει τη μεταβολή συγκεκριμένων πτυχών του νομοσχεδίου, χωρίς να επηρεάζει τις βασικές γραμμές του, όπως η βελτίωση των συντάξεων, η μισθολογική εξίσωση των δυνάμεων ασφαλείας, η αύξηση του αφορολόγητου ορίου από 12.000 σε 14.000 ή η μείωσή του για εισοδήματα έως 18.000 ευρώ.

Η Λέβι επεσήμανε πως ο Πέδρο Σάντσεθ κληρονόμησε μία οικονομική κατάσταση καλύτερη από εκείνη που βρήκε το ΡΡ και πρόσθεσε πως το κόμμα της ανησυχεί πως η αλλαγή του Σάντσεθ από την αρχική γραμμή των εξαγγελιών του «όχι σημαίνει όχι» μπορεί να σημάνει ότι ο νέος πρωθυπουργός ενδέχεται να επαναφέρει τη χώρα στην «προηγούμενη» κατάσταση που την είχε αφήσει το PSOE. Παράλληλα, ανέφερε πως το κόμμα της θα ασκήσει μία «σοβαρή, υπεύθυνη και δραστήρια» αντιπολίτευση στον Σάντσεθ, με κύριο μέλημα την υπεράσπιση της νομιμότητας, αποτελώντας τον πόλο αναφοράς του χώρου της Κεντροδεξιάς, που περιλαμβάνει επίσης και τους Ciudadanos.

Πηγές: ΑΠΕ-ΜΠΕ, El Pais, El Publico, EFE

Τελευταία ενημέρωση: Δευτέρα, 4 Ιουνίου 2018, 09:57