Ισπανία: Tο ποσοστό των ασθενών που βρίσκονται σε κρίσιμη κατάσταση μειώθηκε από 15% σε 13%

Πρώτη καταχώρηση: Δευτέρα, 23 Μαρτίου 2020, 15:54
Ισπανία: Tο ποσοστό των ασθενών που βρίσκονται σε κρίσιμη κατάσταση μειώθηκε από 15% σε 13%

Ο αριθμός των νεκρών του κορωνοϊού στην Ισπανία έφθασε τους 2.182, με 462 νέους θανάτους μόνο το τελευταίο 24ωρο.

Ο αριθμός των καταγεγραμμένων κρουσμάτων αυξήθηκε από χθες κατά 4.517 για να φθάσει στα 33.089 κρούσματα. Σημειώνεται ότι η Ισπανία έχει αυξήσει την ικανότητα πραγματοποίησης διαγνωστικών τεστ.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του ισπανικού Υπουργείου Υγείας, 3.355 έχουν ιαθεί και 2.355 βρίσκονται στην εντατική.

Η περιοχή της Μαδρίτης είναι αυτή που έχει πληγεί περισσότερο με περισσότερα από 10.000 κρούσματα και περισσότερους από 1.200 νεκρούς (το 60% του συνόλου των θανάτων στη χώρα).

Ωστόσο το ποσοστό των ασθενών που βρίσκονται σε κρίσιμη κατάσταση έχει μειωθεί από 15% σε 13%, «γεγονός που δίνει κάποιες ελπίδες για την αναχαίτιση της κρίσης» δήλωσε ο διευθυντής του συντονιστικού κέντρου για την επιδημία Φερνάνδο Σιμόν.

Όμως, παρά την επιβράδυνση του ρυθμού αύξησης του αριθμού των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων, προειδοποίησε: «Δεν έχουμε ακόμη τη βεβαιότητα ότι φθάσαμε στην κορύφωση της επιδημίας».

Ένα ακόμα ανησυχητικό στοιχείο είναι τα 3.910 κρούσματα μεταξύ του ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού, δηλαδή περισσότερο από το 10% του συνόλου, την ώρα που επαγγελματικές ενώσεις και συνδικάτα καταγγέλλουν τις ελλείψεις σε εξοπλισμό προστασίας.

Στην προσπάθεια ελέγχου της εξάπλωσης της επιδημίας, η κυβέρνηση του Πέδρο Σάντσεθ κήρυξε στις 14 Μαρτίου τη χώρα σε κατάσταση συναγερμού, πράγμα που επέτρεψε την επιβολή σχεδόν πλήρους απαγόρευσης κυκλοφορίας του πληθυσμού. Το περιοριστικό καθεστώς θα παραταθεί τουλάχιστον μέχρι τις 11 Απριλίου.

Έχουν παραγγελθεί εκατομμύρια προστατευτικές μάσκες, έχουν γίνει 50.000 προσλήψεις υγειονομικού προσωπικού, ενώ ο στρατός έχει αναπτυχθεί για να απολυμάνει τους δημόσιους χώρους.

Στη Μαδρίτη, για να ανακουφιστούν τα υπερκορεσμένα νοσοκομεία, έχουν διαμορφωθεί καταλλήλως ξενοδοχεία για να υποδεχθούν ελαφρύτερα περιστατικά και ένα νοσοκομείο εκστρατείας έχει στηθεί στους χώρους της εμπορικής έκθεσης με δυναμικότητα 5.500 κλινών, 1.300 από τις οποίες ήδη λειτουργούν.

Το Σάββατο παρελήφθησαν 640.000 ταχέα διαγνωστικά τεστ και έχουν αρχίσει να διανέμονται στη χώρα.

Τα μέλη του ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού θα εξεταστούν κατά προτεραιότητα, καθώς και οι φιλοξενούμενοι και το προσωπικό οίκων ευγηρίας. Πολλές δεκάδες ηλικιωμένοι έχουν πεθάνει στα ιδρύματα αυτά στην Ισπανία.

Τα 46 εκατομμύρια των Ισπανών δεν μπορούν να βγουν από τα σπίτια τους παρά κατά μόνας και κρατώντας αποστάσεις, για να προμηθευτούν είδη πρώτης ανάγκης, να μεταβούν στις εργασίες τους όταν δεν είναι δυνατή η εξ αποστάσεως εργασία ή για να βγάλουν βόλτα τον σκύλο τους.

477 άτομα συνελήφθησαν από την έναρξη της εφαρμογής των μέτρων και 50.000 διώξεις έγιναν από τις αρχές για μη τήρηση των περιορισμών, σύμφωνα με την αστυνομία.

Πηγή: ΑΠΕ

Τελευταία ενημέρωση: Δευτέρα, 23 Μαρτίου 2020, 15:59