Ισπανία:Ρεκόρ στις… εξώσεις

Πρώτη καταχώρηση: Παρασκευή, 30 Μαρτίου 2012, 16:36
Ισπανία:Ρεκόρ στις… εξώσεις
Αύξηση της τάξης του 21,2% σημείωσε το ποσοστό των εξώσεων το 2011 στην Ισπανία, συγκριτικά με το έτος 2010, όπως ανακοίνωσαν σήμερα δικαστικές πηγές.

«Οι εξώσεις έφτασαν σε ιστορικό υψηλό το 2011: 58.241 με αύξηση 21,2% σε σχέση με το 2010», αναφέρει το Γενικό Συμβούλιο Δικαστικής Εξουσίας (CGPJ) σε ανακοίνωσή του.

Το CGPJ επισημαίνει πάντως ότι στο «τέταρτο τρίμηνο η αύξηση ήταν μικρότερη σε σχέση με τα άλλα δύο τρίμηνα».

Τα ποσοστά αυτά αφορούν ιδιοκτήτες ή ενοικιαστές κατοικιών και καταστημάτων που δεν μπορούν πλέον να πληρώσουν το ενοίκιο ή το δάνειό τους. Οι περιοχές που καταγράφηκαν οι περισσότερες εξώσεις είναι η Βαλένθια, με 13.711 εξώσεις, η Ανδαλουσία (9.864) και η Μαδρίτη (9.460).

Οι εξώσεις υπερχρεωμένων ιδιοκτητών, που έχουν αναχθεί σε σύμβολο της οικονομικής κρίσης που πλήττει την Ισπανία μετά το σπάσιμο της «φούσκας» των ακινήτων το 2008 και την κατακόρυφη αύξηση της ανεργίας, επικρίνονται ολοένα και περισσότερο και έχουν γίνει ένας από τους στόχους των Αγανακτισμένων.

Η ισπανική κυβέρνηση, λόγω της κατακόρυφης αύξησης των εξώσεων, αναγκάστηκε να θεσπίσει έναν κώδικα καλής συμπεριφοράς, με τον οποίο συμμορφώνονται οι περισσότερες ισπανικές τράπεζες και ο οποίος προβλέπει μέτρα προκειμένου να μην βρεθούν στο δρόμο χιλιάδες οικογένειες.

Ο κώδικας αυτός ορίζει πως θα πρέπει να προστατεύονται οι οικογένειες των οποίων απειλείται η κύρια κατοικία, όλα τα μέλη των οποίων είναι άνεργα και αυτές οι δόσεις των δανείων των οποίων ξεπερνούν κατά 60% το εισόδημά τους.

Επιμέλεια: Μυρτώ Τσάβαλου

Τελευταία ενημέρωση: Παρασκευή, 30 Μαρτίου 2012, 16:40