Ισραήλ: Αφαιρέθηκαν οι ανιχνευτές μετάλλου από τις εισόδους της Πλατείας των Τζαμιών

Πρώτη καταχώρηση: Τρίτη, 25 Ιουλίου 2017, 10:21
Ισραήλ: Αφαιρέθηκαν οι ανιχνευτές μετάλλου από τις εισόδους της Πλατείας των Τζαμιών
Η ισραηλινή κυβέρνηση αφαίρεσε τη νύχτα τις συσκευές ανίχνευσης μετάλλων από τις εισόδους της Πλατείας των Τζαμιών που έχουν προκαλέσει αιματηρές συγκρούσεις ανάμεσα σε Παλαιστίνιους διαδηλωτές και τις ισραηλινές δυνάμεις ασφαλείας τις τελευταίες ημέρες στην ανατολική Ιερουσαλήμ και την κατεχόμενη Δυτική Όχθη.

Η απόφαση της αφαίρεσης των ανιχνευτών ανακοινώθηκε από το γραφείο του πρωθυπουργού Μπενιαμίν Νετανιάχου. Είχε προηγηθεί έντονη διπλωματική δραστηριότητα με στόχο την αποκατάσταση του στάτους κβο στη λειτουργία του προσκυνήματος στην Πλατεία των Τζαμιών, τρίτου ιερότερου χώρου του Ισλάμ, και την αποφυγή περαιτέρω κλιμάκωσης της έντασης.

Το πρωθυπουργικό γραφείο εξέδωσε ανακοίνωση στην οποία αναφέρεται ότι το υπουργικό συμβούλιο ασφαλείας του Ισραήλ αποδέχθηκε «τις συστάσεις όλων των οργανισμών ασφαλείας για την αντικατάσταση του ελέγχου με ανιχνευτές μετάλλων με ελέγχους ασφαλείας που θα βασίζονται σε προηγμένες τεχνολογίες και σε άλλα μέσα».

Δεν έχει διευκρινισθεί ακόμη ποιες θα είναι οι νέες τεχνολογίες στις οποίες θα βασισθούν οι έλεγχοι στις εισόδους της Πλατείας των Τζαμιών, αλλά έγινε γνωστό ότι κάμερες έχουν εγκατασταθεί σε ορισμένες από αυτές. Άγνωστο είναι επίσης εάν τα νέα μέτρα ασφαλείας θα γίνουν δεκτά από τους Παλαιστινίους.

Η απόφαση για την αφαίρεση των ανιχνευτών ελήφθη μετά την τηλεφωνική επικοινωνία ανάμεσα στον Ιορδανό μονάρχη και τον Ισραηλινό πρωθυπουργό, κατά τη διάρκεια της οποίας ο Αμπντάλα ΙΙ ζήτησε την αφαίρεση των συσκευών. Παράλληλα, χθες έφθασε στο Ισραήλ και ο απεσταλμένος του Ντόναλντ Τραμπ για τη Μέση Ανατολή και είχε συνάντηση με τον Μπενιαμίν Νετανιάχου.

Η Ιορδανία είναι ο τοποτηρητής των μουσουλμανικών ιερών τόπων στην Ιερουσαλήμ.

Οι ισραηλινές Αρχές εγκατέστησαν ανιχνευτές μετάλλου στις εισόδους της Πλατείας των Τζαμιών μετά τον φόνο δύο Ισραηλινών αστυνομικών από τρεις Άραβες Ισραηλινούς στις 14 Ιουλίου.

Σύμφωνα με τις ισραηλινές Αρχές, τα όπλα που χρησιμοποιήθηκαν κατά την επίθεση ήταν κρυμμένα στην Πλατεία των Τζαμιών.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Τελευταία ενημέρωση: Τρίτη, 25 Ιουλίου 2017, 10:54